Sunak prve deportacijske lete napoveduje v nekaj mesecih

Rishi Sunak [Foto: Wikimedia/Simon Dawson /Downing Street št. 10/Flickr]

Sunak prve deportacijske lete napoveduje v nekaj mesecih

Britanski premier Rishi Sunak je napovedal, da bi se lahko prvi deportacijski leti za prevoz prosilcev za azil v Ruando lahko zgodili v naslednjih 10 do 12 tednih. Poteza je del Sunakovih prizadevanj za izpolnitev ključne predvolilne obljube pred volitvami, ki bodo kasneje letos. Na tiskovni konferenci je Sunak ponovno potrdil svojo zavezanost, pri čemer je povedal, da bo parlament zasedal, dokler potrebna zakonodaja, poimenovana Zakon o varnosti Ruande, ne bo sprejeta. Spodnji dom bo o zakonu razpravljal kasneje danes, na vrsto pa bo nato prišla še lordska zbornica.

Predlagana zakonodaja je naletela na pomembne ovire, saj je bila v zadnjih dveh mesecih večkrat poslana nazaj med obema domovoma parlamenta. Lordska zbornica je večkrat predlagala spremembe, ki jih je nato spodnji dom zavrnil. Čeprav lordi nimajo moči zavrniti zakonodajo, je njihovo soglasje potrebno, da zakon zaživi.

Sunak je posebej pozval neizvoljeno lordsko zbornico, naj preneha blokirati zakonodajo, ki bi omogočila deportacijo določenih prosilcev za azil v Ruando. Poudaril je svojo predvolilno obljubo, da bo “ustavil čolne”, ki ilegalne migrante nezakonito pripeljejo v Združeno kraljestvo. Sunak je ob tem izrazil tudi frustracijo zaradi nenehnih zamud, ki jih povzročajo pravni izzivi in nasprotovanje zagovornikov migrantov. Ti nasprotniki trdijo, da je načrt tako nezakonit kot nečloveški.

Letala so že rezervirana

Premier je potrdil, da so čarterska letala za prevoz prosilcev za azil že rezervirana komercialna, čeprav ni želel razkriti, koliko posameznikov bi bilo v prihodnjih mesecih prizadetih. Odločno je izjavil: “Pripravljeni smo. Načrti so pripravljeni in ti leti bodo izvedeni, ne glede na vse. Nobeno tuje sodišče nam ne bo preprečilo odpovedi letov.”

Izjava Sunaka sledi seriji sodnih odločb, ki so prej ustavile deportacijske lete zaradi skrbi glede varnosti nezakonitmigrantov v Ruandi. Vendar pa je po podpisu nove pogodbe z Ruando za krepitev zaščite migrantov vlada predstavila novo zakonodajo, ki Ruando razglaša za varno državo.

Neodvisni lord Alex Carlile je kritiziral zakon kot “premalo premišljen, slabo pripravljen in neprimeren” ter nezakonit po veljavnem britanskem in mednarodnem pravu. Opisal je trenutne razmere kot “najbolj nerazložljiv in neobčutljiv dan, ki sem ga doživel v skoraj 40 letih v enem ali drugem domu parlamenta”. Sunaka je obtožil, da od parlamenta zahteva, “da reče, da je neresnica resnica.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Simon Dawson /Downing Street št. 10/Flickr