Svečana, a lahka in nežna – torta Pavlova

ByAna Koren

24. decembra, 2022

Svečana, a lahka in nežna – torta Pavlova

Svečana, a lahka in nežna – torta Pavlova. Imate radi torto Pavlova a se ji izogibate zaradi visoke kalorične vrednosti? Če se ji ne morete upreti, je tukaj recept z manj sladkorja in maščob. Ena porcija rahle sladice ima okoli 189 kalorij oziroma 790 kilodžulov. Po spodnjem receptu dobite osem porcij.

Za pripravo meringue potrebujete:

  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 1 čajna žlička belega kisa
  • čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 3 beljaki (ogreti na sobno temperaturo)
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu

Za pripravo kreme potrebujete:

  • 100 ml smetane za stepanje
  • 200 g grškega jogurta
  • 85 g kisle smetane
  • 2 čajni žlički rjavega sladkorja
  • 350 g jagod
  • 150 g malin
  • 150 g borovnic
  • 1/8 čajne žličke sladkorja za posipanje
  • nekaj metinih listov (po želji)

Postopek priprave: 

Pečico segrejte na 150 stopinj Celzija. Nizek pekač obložite s peki papirjem in nanj s svinčnikom na sredini zarišite krog s premerom 20 centimetrov. Papir obrnite. Nato se lotite priprave osnove iz beljakov osnove (meringue).

V posodi zmešajte koruzni škrob, kis in vanilijev ekstrakt ter mešanico pustimo na strani.
V veliki posodi stepite jajčne beljake, da se na površini začnejo tvoriti mehki rožički. V sneg postopoma dodajajte sladkor, žlico po žlico, in ves čas stepajte.

Nato v sneg nežno presejte polovico sladkorja v prahu. Vmešajte ga z veliko žlico. Postopek ponovite s preostankom sladkorja v prahu. Pazite, da mešate na rahlo, da sneg ne upade.

Na koncu dodajte pripravljeno mešanico koruznega škroba.

Pripravljeno meringo z žlico nadevajte v sredino kroga, ki ste ga izrisali na peki papirju.

Najprej nekaj žlic zmesi razporedite tako, da sta do roba kroga še kakšna dva centimetra, podlaga pa naj bo približno 1,5-2 centimetra debela.

Nato začnite delati rob Pavlove. Mešanico z žlico dodajajte ob robu podlage. Pri tem pazite, da ni nobenih lukenj. Na sredini mora ostati dovolj prostora za kremo in sadje.

Osnovo torte nato pecite približno eno uro, pečena je, ko postane hrustljava.

Pečico ugasnite, vendar pustite osnovo Pavlove v pečici. Ohlaja naj se skupaj s pečico (približno eno uro). Ko je osnova za torto nekoliko ohlajena, jo vzemite iz pečice in previdno odstranite peki papir. Pustite, da se osnova do konca ohladi. 

Med tem, ko se osnova ohlaja, pripravite kremo

Stepite smetano za stepanje, nato vanjo dodajte grški jogurt, kislo smetano in sladkor. Na sredino beljakove osnove dajte približno polovico sadja (narezane jagode, maline, borovnice, pasijonko). Sadje nato prekrijte s približno polovico smetanove kreme in po njej znova potresite nekaj sadja, dodajte še eno plast smetanove kreme.

Pavlovo na koncu okrasize s še malo sadja, potresemo s sladkorjem v prahu.

Postrežite čim prej. Če pripravljeno torto pustite predolgo časa čakati, se bo meringa zmehčala.

Foto: Pexels