Švedska postala članica Nata: Zgodovinski korak za varnost

ByAna Koren

7. marca, 2024 , , , , , ,
Foto: Freepik

Švedska postala članica Nata: Zgodovinski korak za varnost

Švedska je danes v Washingtonu uradno postala članica Severnoatlantskega zavezništva (Nato), kar predstavlja pomemben mejnik v njeni zunanji in varnostni politiki. Po dveh letih premisleka, ki ga je sprožila ruska invazija na Ukrajino, je švedska vlada pod vodstvom premiera Ulfa Kristerssona sklenila, da je članstvo v Natu najboljši način za zagotovitev varnosti skandinavske države. Poteza je bila nazadnje potrjena z oddajo končne dokumentacije ameriški vladi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob tem izpostavil, da je ruski napad na Ukrajino povzročil velik premik v švedskem javnem mnenju glede članstva v Natu, opozoril pa je tudi na pomen širjenja zavezništva za regionalno in globalno varnost. Pristop Švedske, skupaj s Finsko, ki deli dolgo mejo z Rusijo, predstavlja ključni strateški dobiček za Nato in hkrati udarec za ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Premier Kristersson je označil ta dan za “resnično zgodovinski” in poudaril, da bo Švedska zdaj skupaj z najbližjimi državami branila svobodo in varnost. Vključitev v Nato Švedski omogoča koristi skupnega obrambnega jamstva, kar pomeni, da se napad na eno članico obravnava kot napad na vse. Država bo Natovim silam prispevala najsodobnejše podmornice in obsežno floto bojnih letal Gripen, s čimer bo postala ključna povezava med Atlantikom in Baltikom.


Pozitiven odziv med Švedi

Na domači ravni je odločitev za pristop k Natu naletela na pozitiven odziv med Švedi, ki verjamejo, da bo to zmanjšalo grožnjo iz Rusije. Kljub temu je Rusija že zagrozila s “političnimi in vojaško-tehničnimi protiukrepi” kot odziv na švedsko članstvo v zavezništvu.

Ta zgodovinski korak pomeni tudi prelom s švedsko tradicijo nevtralnosti, ki je trajala več kot 200 let. Švedska je sicer po koncu hladne vojne zmanjšala svoje vojaške izdatke in se osredotočila na zagovarjanje človekovih pravic. Vendar so se v luči naraščajočih napetosti z Rusijo in spremenjenega varnostnega okolja v Evropi in svetu švedske oblasti odločile za korak bližje Natu, kar so dokončno potrdile z uradnim pristopom k zavezništvu.

Pridružitev Švedske Natu tako simbolizira začetek novega poglavja v njene zunanji politiki, hkrati pa krepi obrambne kapacitete zavezništva in širi njegov vpliv na severu Evrope.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik