Švedska: Spoštujemo sporazum s Turčijo, svoboda izražanja ni del tega

Švedski minister: Spoštujemo sporazum s Turčijo o Natu, svoboda izražanja ni del tega

Švedski zunanji minister Tobias Billstroem je dejal, da njegova država izvaja prvotni dogovor s Turčijo o vstopu v Nato, a da kompromisi glede svobode izražanja niso vključeni v sporazum. Turčija je lani na vrhu Nata podpisala memorandum, s katerim se odpoveduje nasprotovanju vstopu Švedske in Finske v Nato, a je po vrsti protestov na Švedskem proti predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu Ankara spremenila svoje stališče.

Desni dansko-švedski politik Rasmus Paludan je v Stockholmu zažgal Koran, kar je turška vlada ostro kritizirala.. o tem smo pisali tukaj. Billstroem je za tiskovno agencijo TT dejal, da “vera ni del sporazuma”, podpisanega s Turčijo. Opozoril je, da razume turško jezo zaradi incidentov, ki niso primerni, čeprav zakoniti.

Švedski vodja diplomacije je dodal, da je treba pomiriti vse strani in da se bodo pogovori s Turčijo nadaljevali. Erdogan je trenutno v predvolilni kampanji, saj bodo sredi maja v Turčiji parlamentarne in predsedniške volitve.

“Naš pogled na Finsko je pozitiven”

Turčija pozitivno gleda na prošnjo Finske za članstvo v Natu, ne podpira pa švedske kandidature, je dejal Erdogan. “Naše stališče do Finske je pozitivno, kar zadeva Švedsko, pa ni,” je Erdogan dejal o prizadevanjih obeh držav za vstop v Severnoatlantsko zavezništvo.

Državi sta lani zaprosili za članstvo v Natu. Ankara svojo podporo pogojuje z izročitvijo “teroristov”, večinoma Kurdov. Ankara želi, da Helsinki in Stockholm zavzameta posebej ostro stališče do članov Kurdistanske delavske stranke (PKK), ki jo imata Turčija in EU za teroristično organizacijo, in druge skupine, ki jo krivi za poskus državnega udara leta 2016.

“Švedska naj se v tem trenutku ne trudi pridobiti našega soglasja. Ne bomo dali pritrdilnega odgovora na njeno prošnjo, dokler bodo dovolili sežig Korana,” je dejal Erdogan. Od 30 članic Nata morata članstvo obeh nordijskih držav ratificirati le še Turčija in Madžarska.

Foto: Pexels