Švedska vlada bo organom pregona omogočila uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov

Kamera [Foto: Freepik]

Švedska vlada bo organom pregona omogočila uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov

Švedska vlada namerava organom pregona omogočiti uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov v realnem času s kamer na javnih mestih. Ta ukrep bi bil namenjen identifikaciji oseb, osumljenih določenih kaznivih dejanj.

Obvestilo prihaja po sprejetju pravil Evropske unije marca, ki urejajo uporabo umetne inteligence (AI). Pravila EU prepovedujejo prepoznavanje obrazov v realnem času na javnih mestih, vendar dopuščajo nekatere izjeme za organe pregona.

Švedska vlada je decembra odredila preiskavo glede razširitve pooblastil za uporabo nadzora s kamero, vključno s prepoznavanjem obrazov. Minister za pravosodje, Gunnar Strommer, je na tiskovni konferenci pojasnil, da je cilj preiskave, katere ugotovitve so bile predstavljene v ponedeljek, zagotoviti potrebne vpoglede za “precejšen” napredek pri uporabi kamer v boju proti kriminalu.

Kazimir Aberg, vodja preiskave, je izjavil, da bi moralo biti prepoznavanje obrazov v realnem času na javnih mestih dovoljeno v obsegu, ki ga dovoljuje uredba EU o AI. Izjeme EU vključujejo iskanje pogrešanih oseb, domnevnih žrtev trgovine z ljudmi in preprečevanje neposrednih groženj, kot so teroristični napadi. Poleg tega omogočajo lociranje posameznikov, osumljenih določenih kaznivih dejanj.

Aberg je še dodal, da bi policija smela uporabljati tehnologijo le za kazniva dejanja, za katera je zagrožena najmanj štiriletna zaporna kazen, in šele po dovoljenju sodnega organa. Tehnologija bi morala biti dovoljena samo za posebne preiskave in ne preventivno.

Minister Strommer je poudaril, da vlada podpira predlog in verjame, da je preiskava temeljito obravnavala ravnotežje med pomisleki glede zasebnosti in učinkovitim bojem proti kriminalu. Povedal je tudi, da bo vlada začela delati na podrobnostih načrta, čeprav še ni določenega datuma za njegovo izvedbo.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Freepik