Švedska: Zažig Korana, novinar in ruska propaganda

ByAna Koren

27. januarja, 2023 , ,

Švedski novinar, ki je pomagal pri zažiganju Korana, je v preteklosti sodeloval tudi z ruskim propagandnim kanalom RT.

Švedski novinar, ki je politiku Rasmusu Paludanu plačal, da je sodeloval z ruskim državnim kanalom Ruptly, pravi, da je bilo sodelovanje prekinjeno leta 2014. Dansko-švedskemu politiku Rasmusu Paludanu, ki je na Švedskem zažgal Koran, je pri izražanju mnenja pomagal švedski novinar Chang Frick. Frick pa je sodeloval tudi s hčerinsko družbo ruskega propagandnega kanala RT.

Paludan je za švedski časnik Dagens Nyheter povedal, da sežig Korana na Švedskem ni njegova ideja. Trdi, da sta predlog za potovanje na Švedsko in sežig muslimanske svete knjige prišla s strani Fricka in novinarja, ki dela za skrajno desni medij Exakt24.

“Eden od njiju,” je za Dagens Nyheter povedal Paludan in dodal: “Njuna ideja je bila zažgati Koran pred turškim veleposlaništvom.”

Po Paludanovih besedah ​​mu je Frick pomagal tudi pri plačilu, ki je bilo potrebno za obdelavo vloge za dovoljenje za demonstracijo na Policiji. Frick je za Dagens Nyheter potrdil, da je plačal zadevno pristojbino.

Frick je za tabloid Expressen povedal, da ni vnaprej vedel, da bo Paludan zažgal Koran. Po Frickovih besedah ​​je poskušal “namigniti”, da bi Paludan namesto sežiganja Korana lahko naredil nekaj drugega.

“Osebno ne bi nikogar spodbujal, naj sežiga verske spise ali kaj takega počel sam,” je za Expressen povedal Frick.

Po njegovih besedah ​​je želel dati svojo podporo glasu “proti Turčiji, ne da bi motil muslimane”.

Paludan, ki nasprotuje islamu, je znan prav po sežiganju Koranov.

Chang Frick

Chang Frick, 39, je glavni urednik spletne publikacije Nyheter Idag. Poleg tega dela tudi kot voditelj spletnega kanala Švedskih demokratov Riks.

Švedski demokrati so sporočili, da stranka s Paludanijevimi demonstracijami nima nič. Švedski demokrati so največja podporna stranka vlade in so preko omenjene povezave neposredno povezani tudi s Frickom. Slednje je v vladi povzročilo veliko vroče krvi, sklicujoč se na vire navaja DN .

Frick je delal tudi kot samostojni novinar za podružnico ruskega propagandnega kanala Russia Today (RT). V besedilu, objavljenem na straneh lastne revije leta 2014, Frick pravi naslednje:

“Sem tudi stringer (svobodnjak s ponavljajočimi se nalogami) za hčerinsko podjetje RT Ruptly. Od njih tudi kupujemo video posnetke. Lahko bi rekli, da malo sodelujemo.”

Frick je poudaril, da ni delal za RT, temveč je medijem kot svobodni novinar prodajal videe. Videe je prodajal tudi švedskim medijem.

Intervju

Ruski neodvisni medij The Insider , ki deluje  iz Latvije je objavil intervju s Frickom.

V njem Frick potrdi, da je plačal Paludanovo pristojbino za protest.

The Insider pravi, da je Frick v preteklosti večkrat potoval v Moskvo in sodeloval v programih ruskih propagandnih medijev. Frick zanika, da bi delal po navodilih Moskve.

V intervjuju Frick pravi, da s kanalom RT ne sodeluje od leta 2014 in da po letu 2014 ni več podpiral dejavnosti Rusije. Zdaj pravi, da pomaga ukrajinskim beguncem, sodeluje z Ukrajinci in zanje zbira denar.

Frick je tudi v preteklosti zanikal svoje ruske povezave. Leta 2019 je v članku v The New York Timesu govoril o svojem ruskem dekletu in dejstvu, da so ga na Švedskem obtožili, da je ruski vohun.

“To je moj pravi šef. To je Putin,” se je pošalil po poročanju časnika.

Frick pravi, da kot novinar piše o “problemih, ki jih povzročajo priseljenci”. Dejal je, da ne sprejema ukazov Švedskih demokratov ali Kremlja, tudi če jim je njegovo poročanje všeč.

Po objavi zgodbe je Frick na Twitterju obtožil The New York Times napačnega predstavljanja. V svojem tvitu Frick pravi, da nikoli ni delal za RT, kot je trdil časopis, ampak da je bil RT Frickova stranka.

FRICK je v novicah švedskega SVT komentiral tudi zažig Korana. Ne verjame, da bi uničenje Korana vplivalo na možnosti Švedske za vstop v Nato.

Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)