Švedska želi sprožiti evropsko vesoljsko dobo

ByAna Koren

15. januarja, 2023 ,

Švedska želi sprožiti evropsko vesoljsko dobo

Globoko v arktičnem krogu želi švedska vlada pogumno doseči nekaj kar Veliki Britaniji pravkar ni uspelo. In sicer, uspešno izstreliti satelite v vesolje.

Najvišji evropski politični veljaki so uradno odprli novo vesoljsko pristanišče v vesoljskem centru Esrange v Kiruni na skrajnem severu Švedske. Obljubili so, da bodo objekt uporabili kot platformo za transport satelitov v orbito. Tako bi lahko zagotovili vse, kar je potrebno za spremljanje podnebnih sprememb do komunikacijskih storitev.

“Kot prvo orbitalno izstrelišče na naši celini vesoljsko pristanišče Esrange ponuja neodvisen evropski prehod v vesolje. Tudi prihodnost EU kot vesoljske sile bo napisana na Švedskem,” je na slovesnosti dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Njen kolegij komisarjev je bil zbran v Esrangeu. Esrange je objekt, ustanovljen na vrhuncu hladne vojne, ki je zaradi nenehnega rivalstva s Kitajsko in Rusijo dobil nov geopolitični pomen.

Edina praktična dostopna točka Evrope

Do zdaj je bila edina praktična dostopna točka Evrope v orbito iz vesoljskega pristanišča v Kourouju v Francoski Gvajani. Upravlja ga Evropska vesoljska agencija, organizacija s sedežem v Parizu, ki sodeluje z EU pri lastnih vesoljskih programih.

Prav s francoskega ozemlja je Evropa v orbito izstrelila svoji satelitski konstelaciji Galileo in Kopernik.

Vesoljski center Esrange je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja odprt kot raziskovalni center in točka za prenos podatkov. Kmalu bo ponudil tudi bazo za izstrelitev satelitov, čeprav verjetno le tistih, težjih od 1000 kilogramov.

“To vesoljsko pristanišče želi v prihodnosti postati mesto za mikroizstrelitve,” je za Politico povedal vodja Evropske vesoljske agencije Josef Aschbacher.

Trenutno ima možnost izstreljevanja satelitov le peščica držav, vključno s Kitajsko in Združenimi državami ter Francijo in Kazahstanom, kjer je kozmodrom Bajkonur.

Švedska ni edina evropska država, ki sanja o lastnem dostopu do zvezd.

Prizadevanja za izstrelitev prve rakete iz vesoljskega pristanišča v Cornwallu na jugozahodu Anglije so se ta mesec končala neuspešno. Virgin Orbit je uspešno izstrelil satelite na krovu rakete, pritrjene na souped 747, vendar je kasneje naletel na neuspeh.

Vesoljsko pristanišče na letališču Cornwall je eden od peščice projektov, ki se razvijajo, da bi ponudili dostop do orbite iz celinske Evrope, skupaj s ploščadjo ob obali Nemčije v Severnem morju in eno na portugalskih Azorih.

“Evropa dela na pol ducata vesoljskih pristanišč, kar je zanimivo s konkurenčnega vidika in to Evropa potrebuje,” je dejal Aschbacher iz ESA.

Švedska vesoljska korporacija (SCC) pravi , da je prvi izstrelitev satelita iz Kirune “pričakovan na prelomu leta 2023/24”. Da bi Esrange preoblikovali v delujočo izstrelitveno mesto, je treba vsako raketo najprej izstreliti od drugod, da se sosednji državi dokaže(norveška meja je le 200 kilometrov stran), da je varna in deluje, je dejal Aschbacher.

“SSC je z več potencialnimi raketnimi partnerji za prihodnje orbitalne izstrelitve iz vesoljskega pristanišča Esrange v naprednih razpravah,” je sporočila nacionalna vesoljska agencija.

Raziskovalci iz zasebnih vesoljskih novoustanovljenih podjetij, kot je münchenski Isar Aerospace, že delajo v obratu Esrange in preizkušajo svojo lastno tehnologijo.

Medtem želi ESA izvesti tako imenovane “hop teste” vzletanja raket za večkratno uporabo in pristajalno tehnologijo. Esa to počne na lokaciji, ki bi lahko Evropi v prihodnosti pomagala tekmovati s SpaceX Elona Muska.

Območje Kiruna velja za strateško pomembno za EU, ne le zato, ker sateliti opravljajo pomembne funkcije, kot je nadzorovanje oceanov in zagotavljanje širokopasovne povezave, ampak tudi zaradi geopolitičnih napetosti z Rusijo.

Komisija namerava marca objaviti svoj načrt o tem, kako lahko sateliti pomagajo bloku pri obrambi, ki bi lahko povezal Kiruno kot možnost za orbitalno obrambo. “Cilj je izboljšati odpornost evropske vesoljske infrastrukture in okrepiti naše skupne evropske zmogljivosti,” je dejala von der Leyen.

Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Se lahko Ariane 6  res kosa z Muskovim SpaceX?

Dolgo odlašani sistem Ariane 6 naj bi končno izstrelili v četrtem četrtletju 2023. Roussel je dejal, da čeprav ne bo vključeval tako drage tehnologije, kot je v SpaceX, bi bilo mogoče sčasoma izvesti izstrelitev vsaka dva tedna. Čeprav le do 12 v celem koledarskem letu… več tukaj.