Svet RTV Slovenija poziva vlado k dvigu RTV-prispevka: “Odmišljanje inflacije ni znak odločnosti in preudarnosti”

Vhod v RTV Slovenija [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Svet RTV Slovenija poziva vlado k dvigu RTV-prispevka: “Odmišljanje inflacije ni znak odločnosti in preudarnosti”

Svet RTV Slovenija je na vlado naslovil poziv k dvigu RTV-prispevka, ki z inflacijo ni bil usklajen že od leta 2012. Svetniki RTV-ja so poudarili, da odlašanje uskladitve s trenutnimi gospodarskimi razmerami ovira razvoj javnega medijskega servisa in otežuje njegovo delovanje.

Pobudnik poziva: Tadej Troha

Na novinarski konferenci v preddverju RTV Slovenija je pobudnik poziva, svetnik Tadej Troha, poudaril nujnost normalizacije stanja v hiši. “Apel je namenjen temu, da se v slovenski družbi glede RTV Slovenija preneha z živčnostjo na vseh straneh, tudi med tistimi, ki ta hip protestirajo pred RTV Slovenija. Potrebno je, da se začnemo racionalno pogovarjati o usodi RTV Slovenija,” je dejal Troha.

Troha je nato v celoti prebral poziv vladi Roberta Goloba k dvigu RTV-prispevka, pod katerega je podpisan Svet RTV Slovenija. Poudaril je, da so bili svetniki zavedeni o tem, da bi vlada lahko povišala prispevek do 1. septembra, vendar so do sedaj ostali pretiho glede tega. “Verjeli smo, da bo vlada prispevala svoj delež k stabilizaciji razmer in omogočila mirnejše načrtovanje dejavnosti zavoda,” je dodal.

Sistemske spremembe in nujnost ukrepanja

Svet RTV Slovenija je v pozivu poudaril, da je odlašanje z dvigom RTV-prispevka morda povezano z razmislekom o temeljitejši spremembi financiranja. “Svetnice in svetniki se strinjamo, da je razvoj RTV-ja neločljivo povezan z vzpostavitvijo sodobnejšega sistema financiranja,” so zapisali. Vendar pa so opozorili, da obet sistemske spremembe ne odpravi dejstva, da je trenutna situacija kritična in zahteva takojšnje ukrepanje.

Svet RTV Slovenija je opozoril, da je trenutni sistem, ki naj bi zagotavljal stabilnost, postal vir destabilizacije. “Odmišljanje inflacije v državi, kjer so v zadnjih letih znatno poskočile vse cene in marsikatere plače, ni znak odločnosti in preudarnosti,” so zapisali. Odlašanje uskladitve prispevka z inflacijo ne prispeva k viziji boljšega javnega medijskega servisa, temveč otežuje njen razvoj.

Vloga javne televizije in pomen financiranja

V. d. predsednice uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak je poudarila, da majhen narod, kot je slovenski, potrebuje javno televizijo. “Javna televizija je v Evropi temelj demokracije,” je dejala. RTV Slovenija za mesečni prispevek 12,75 evra ponuja širok spekter storitev, vključno z radijskimi programi, televizijskimi programi, spletnimi vsebinami, orkestri in založbo kakovostne domače glasbe. Gorščak je izpostavila, da je RTV ključna infrastruktura v primeru vojne in zagotavlja dostop do pomembnih informacij.

Predsednik sveta Goran Forbici je dodal, da je cilj poziva, da se prispevek dvigne do 15. julija, preden se poslanci odpravijo na parlamentarne počitnice. “Dvig bi v vsakem primeru začel veljati šele 1. januarja, prej se na računu ta delna uskladitev z inflacijo ne bi poznala,” je pojasnil Forbici. Dodal je, da bi predlagani dvig prispevka pomenil manj kot tretjinsko uskladitev z inflacijo.

RTV-prispevek trenutno znaša 12,75 evra na mesec. Svet RTV Slovenija vlado poziva, naj potrdi najvišje mogoče, desetodstotno, zvišanje prispevka, kar bi pomenilo, da bi v primeru povišanja od 1. januarja leta 2025 znašal 14 evrov.

Svet RTV Slovenija je poziv zaključil s svarilom, da ohranjanje statusa quo ni mogoče. “Izbiramo med razvojem in spiralo nazadovanja. Situacija je jasna in vsako odlašanje je brezplodno. Zato vlado pozivamo, da odločitev sprejme v najkrajšem mogočem času,” so zaključili.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Portal24/Edvard Kadič