Svetlana Makarovič na proslavi, tam tudi Golob s spremljevalko

Svetlana Makarovič vendarle nastopila na proslavi, tam tudi premier Robert Golob s spremljevalko

Sinoči je v Cankarjevem domu  potekala državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem.

Na vsakoletni proslavi so podelili najvišja državna priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič. Podelili so tudi  šest skladovih nagrad. Za umetniški del proslave je poskrbel plesalec Matjaž Farič.

Svetlana Makarovič je prah dvigovala že nekaj tednov pred podelitvijo. Želela je dobiti nazaj Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je zavrnila pred dvaindvajsetimi leti.

Hotela je, da bi ji jo vročili na letošnji proslavi. Pristojni ji pri tem niso ugodili. Napovedala je, da bo na proslavi povedala, kar si je zamislila, pa tudi če bo šla na oder po vseh štirih.

Pomagal ji je Jaša Jenull

Makarovičeva se je res pojavila med občinstvom s svojo rdečo zvezdo na prsih, družbo sta ji delala Jaša Jenull ter pesnik Boris A. Novak.

Da bo spremljal Svetlano Makarovič je na Facebooku objavil dopoldne. »Vesel sem, da ji bom lahko stal ob strani, ko se bo poskusila povzpeti na oder in prebrati svojo pesem,« je zapisal. 

Po koncu prireditve se je Svetlana Makarovič, kljub drugačnemu scenariju proslave, res povzpela na oder.

Prebrala je pesem, prinesli so ji tudi mikrofon, predvajanja pa nacionalna televizija, kljub že zaključeni prireditvi, ni prekinila.

Predsednica države: Vročitev zavrnjene nagrade na tej proslavi ni primerna

Svetlana Makarovič je v zadnjih letih znana predvsem po provokacijah in nestrpnih pesnitvah. Letos je tako nekaj dni pred državno proslavo za dan kulture provokativno izrazila željo, da želi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je sicer pred dvaindvajsetimi leti zavrnila, nazaj… več tukaj.

Robert Golob je prišel s spremljevalko Tino Gaber

V začetku leta je v javnosti odjeknila novica, da naj bi imel predsednik vlade Robert Golob razmerje s Tino Gaber. 

Temnolasa, precej razvpita lepotica, je premierja včeraj prvič javno spremljala na državni proslavi pred kulturnim praznikom v Cankarjevem domu.

V javnosti je posebej završalo glede tega zato, ker je Robert Golob uradno poročen in je Tina Gaber “formalno” le ljubica.

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Požareport: Druga sestra Gaber. Ali 5 stvari, ki jih morate vedeti o Tini, Golobu in Urši. Ker s prvo naj bi hodil, druga mu pa pazi otroke.

Požareport: Ob Tini Gaber se marsikdo na sceni nasmiha, češ, “nismo vedeli, da je tako nor”, toda zasebno življenje predsednika vlade, sodeč po vseh teh informacijah, je res zapleteno. In morda je pa Jaše Jenull tokrat res imel dober point …

Tina in Urša Gaber, sestri in nekdanji manekenki sta danes del življenja predsednika vlade… več tukaj.