Svetovna banka letos svari pred možno svetovno recesijo

ByA.K.

11. januarja, 2023

Svetovna banka letos svari pred možno svetovno recesijo

Svetovna banka je znižala svoje napovedi rasti za leto 2023 na ravni, ki se v številnih državah gibljejo na robu recesije. Vpliv zvišanja obrestnih mer centralne banke se namreč krepi, ruski vojni v Ukrajini še ni videti konca, največja svetovna gospodarstva bi znala stagnirati. 

Svetovna banka v letu 2023 pričakuje 1,7-odstotno rast svetovnega BDP. To je najnižji odstotek po letu 1993, če izvzamemo recesijo leta 2009 in pandemijo leta 2020. 

V prejšnjem poročilu Global Economic Prospects junija 2022 je banka napovedala svetovno rast v višini treh odstotkov za to leto.

Upočasnitev največjih gospodarstev bi lahko napovedala novo svetovno recesijo

Svetovna banka za leto 2024 napoveduje 2,7-odstotno rast, za obdobje od leta 2020 do 2024 pa bo skupaj pod dvema odstotkoma, kar je najpočasnejših pet let po letu 1960. 

Upočasnitev največjih gospodarstev, vključno z ZDA, katerih pričakovana rast se je zmanjšala za 0,5 odstotka, bi lahko po mnenju Svetovne banke napovedala novo svetovno recesijo, manj kot tri leta po prejšnji.

“Glede na krhke gospodarske razmere bi lahko kakršen koli nov neugoden razvoj dogodkov, kot je inflacija, ki je višja od pričakovane, močno zvišanje obrestnih mer za njeno zajezitev, ponoven izbruh pandemije koronavirusa ali stopnjevanje geopolitičnih napetosti, svetovno gospodarstvo potisnilo v recesije,” je banka zapisala v sporočilu za javnost. 

Upočasnitev rasti bo še posebej težka za gospodarstva v razvoju, ki se spopadajo z velikimi dolžniškimi bremeni, šibkimi valutami in rastjo prihodkov ter upočasnjenimi poslovnimi naložbami. 

Tveganja novih motenj v oskrbi so velika

Rast Kitajske je leta 2022 padla na 2,7 odstotka. To je druga najnižja rast od sredine 70. let prejšnjega stoletja po letu 2020. Omejitve, ki so jih uvedli pandemija, pretresi na stanovanjskem trgu in suša so namreč prizadeli tamkajšnjo potrošnjo, proizvodnjo in naložbe. 

Ob koncu leta 2022 se je del inflacijskih pritiskov začel umirjati z nižjimi cenami energentov in blaga, navaja banka. Slednja hkrati opozarja, da so tveganja za nove motnje v oskrbi velika in da bi povišana osnovna inflacija lahko vztrajala.

To bi lahko centralne banke spodbudilo k zvišanju obrestnih mer bolj, kot je trenutno pričakovano, kar bi še poslabšalo svetovno upočasnitev.

Ne spreglejte…

Rusi zasedli ukrajinski Soledar, mesto pomembno iz dveh razlogov

Ukrajina je razmere v mestu Soledar, znanem po pridobivanju soli, označila za “zelo težke”. Gre za mestece, ki bi Rusom omogočilo obkoliti bližnje mesto Bahmut, za katerega že dlje časa potekajo hudi boji… več tukaj.

vir

vir