Svetovna trgovina naj bi v prvih mesecih leta 2024 okrevala

ByAna Koren

11. marca, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Svetovna trgovina naj bi v prvih mesecih leta 2024 okrevala

Po ocenah Svetovne trgovinske organizacije (WTO) naj bi svetovna trgovina v prvih mesecih leta 2024 doživela skromno rast. Kljub stabilnim napovedim pa WTO opozarja na potencialna tveganja, ki jih za šibko okrevanje predstavljajo regionalni konflikti in geopolitične napetosti. Decembrski barometer blagovne menjave, ki ga objavlja WTO, kaže vrednost 100,6 točke. Vrednost je v primerjavi s koncem septembra skoraj nespremenjena. Indeks, ki vrednosti nad 100 točk interpretira kot rahlo pospešitev trgovanja, služi kot nekakšen napovedovalec prihodnjih tržnih trendov.

Zadnje raziskave kažejo na šibko rast trgovine ob koncu leta 2023, po 0,4-odstotnem upadu v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnimi tremi meseci. Letna rast trgovine je v obdobju julij-september doživela padec za 2,5 odstotka, kar WTO pripisuje visoki primerjalni osnovi iz leta 2022.

WTO je ob tem napovedala revizijo svoje predhodne ocene 0,8-odstotne rasti trgovine za leto 2023, pri čemer za leto 2024 predvideva okrevanje, vendar z visoko stopnjo negotovosti. “Blagovna menjava bi lahko v prvi polovici leta 2024 začela kazati skromne znake rasti,” izpostavljajo v WTO. Opozarjajo pa tudi na možnost, da bi šibko okrevanje lahko ogrozili regionalni konflikti in geopolitične napetosti.

Analiza izvoznih naročil in letalskega tovora na koncu leta 2023 nakazuje na rahlo pospešitev, medtem ko podatki o kontejnerskem transportu in trgovini s surovinami kažejo na upočasnitev. Proizvodnja in prodaja avtomobilov sta se rahlo zmanjšali, medtem ko je trg elektronskih komponent doživel opazen upad, kar dodatno kaže na kompleksnost trenutne trgovinske dinamike.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay