Svetovne borze: nevarnost pretiravanja z dvigi obrestnih mer

Svetovne borze: nevarnost pretiravanja z dvigi obrestnih mer. Na svetovnih borzah se je minuli teden trgovalo zelo negotovo.

Tečaji delnic so namreč en dan rasli, naslednji dan pa padli. Odvisno od ocen vlagateljev, do katere ravni bo centralna banka zaradi visoke inflacije dvignila obrestne mere.

Na Wall Streetu je Dow Jones prejšnji teden pridobil 0,9 odstotka, na 33.203 točke.

S&P 500 je izgubil 0,2 odstotka, zdrsnil je na 3844 točk.

Indeks Nasdaq je nižje za 1,9 odstotka, na 10.497 točk.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta padla že tretji teden zapored. Vlagatelji so se namreč bali, da bo ameriška centralna banka dvignila obrestne mere na višje ravni od pričakovanj.

Kljub agresivnemu zviševanju obrestnih mer FED od začetka leta ameriško gospodarstvo še naprej močno raste. Končna ocena je namreč pokazala, da je bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju na letni ravni zrasel za 3,2 odstotka, več kot je bilo sprva ocenjeno.

“Obstaja tveganje, da bo dvig obrestnih mer pretiran”

Podatki s trga dela so pokazali, da se je pred tednom dni število prošenj za pomoč brezposelnim povečalo na 216.000, kar je manj od pričakovanih 222.000. Ti podatki kažejo, da gospodarstvo in trg dela ostajata zelo močna, kar bo še naprej podpiralo visoko inflacijo.

To pa pomeni, da bi FED lahko zvišal obrestne mere na višje ravni od pričakovanih in da bi te lahko ostale na teh ravneh dlje, kot je bilo pričakovano.

“Močni ekonomski kazalniki bodo vodili FED, da bo držal nogo na gospodarski zavori in nadaljeval z zaostrovanjem monetarne politike. In to pomeni, da obstaja tveganje, da bo šlo zvišanje obrestnih mer predaleč, kar bi močno vplivalo na gospodarstvo,” pojasnjuje Liz Ann Sonders, strateg pri Charles Schwab.

Medtem, ko letos gospodarstvo dobro raste, bi lahko naslednje leto gospodarstvo pahnili v recesijo.

“Trg prehaja iz faze zaskrbljenosti glede tega, za koliko bo FED zvišal obrestne mere, v fazo zaskrbljenosti glede recesije prihodnje leto v ZDA, verjetno pa tudi globalno. In to tudi pomeni, da so ocene dobičkov podjetij za naslednje leto previsoko,” pravi Matt Stucky. Stucky je vodja portfelja pri Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Razmere na evropskih borzah

Zaradi agresivnih dvigov obrestnih mer FED-a je indeks S&P 500 na poti do največje letne izgube po finančni krizi leta 2008. V tem letnem času tečaji delnic običajno rastejo, saj vzajemni skladi in drugi veliki vlagatelji krepijo svoje portfelje, kar je običajno za konec leta.

Analitiki medtem pravijo, da letos običajne rasti cen morda ne bo ali pa bo zelo šibka. Tečaji delnic na evropskih borzah so prejšnji teden zrasli. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 1,9 odstotka, na 7473 točk, frankfurtski DAX za 0,3 odstotka, na 13.940 točk, pariški CAC pa za 0,8 odstotka, na 6504 točke.

Foto: Pexels @alesiakozik

ŠPAN, Center mobilnosti, letos praznuje že 40 let

Pred božičem je družinsko podjetje Špan z veliko zabavo praznovalo 40 let obstoja. Iz skromnih začetkov v mali delavnici na Brezovici je Sevniški podjetnik Ludvik Špan danes velik podjetnik in nosilec velikih priznanj.

V družinskem podjetju Špan d.o.o. danes dejavno ustvarja cela družina. Današnja ponudba je plod vizije, ki so ji sledili že od samega začetka – lastnikom vozil ponuditi celovito paleto kakovostnih storitev na enem mestu… več tukaj.

By A.K.

Komentar: