Svetovne borze višje, v središču pozornosti pogajanja v Washingtonu

Svetovne borze so se prejšnji teden dvignile. Vlagatelji namreč upajo, da bo dogovor o povečanju zadolževanja vlade, da bi se izognili motnjam pri financiranju zveznih služb v Washingtonu pravočasno dosežen.

Dow Jones je prejšnji teden na Wall Streetu pridobil 0,4 odstotka, na 33.426 točk. S&P 500 je bil višje za 1,65 odstotka, na 4191 točk. Indeks Nasdaq je višje za tri odstotke, na 12.657 točk.

Sredi tedna so ti indeksi močno narasli. In sicer zaradi novice, da bi lahko demokrati in republikanci do konca tedna dosegli dogovor o povečanju državnega zadolževanja, tako da bi kongres lahko naslednji teden ta dogovor podprl.

Vendar se je to zgodilo šele v petek, tako da so tisti dan borzni indeksi izgubili del dotedanjih rasti. Če dogovora v kongresu ne bodo dosegli do 1. junija, zvezne oblasti ne bodo mogle financirati dela nekaterih državnih ustanov.

Sredi tedna so dobre novice iz več regijskih bank pozitivno vplivale na trg, tako da so vlagatelji upali, da je krize v tem sektorju konec.

Negotovost glede obrestnih mer

Ministrica za finance Janet Yellen je dejala, da bo morda treba prevzeti še nekaj manjših bank. V zadnjih mesecih jih je več namreč propadlo. Trgovanje na borzi je negotovo tudi zaradi negotovosti glede obrestnih mer.

Vlagatelji upajo, da bi lahko Ameriška centralna banka začela z zniževanjem obrestnih mer že konec leta. Predstavniki FED-a medtem ponavljajo, da bodo obrestne mere ostale visoke še nekaj časa, dokler se inflacija občutno ne umiri.

Predsednik FED-a Jerome Powell je v petek dejal, da še ni jasno, ali bo morala centralna banka še naprej zviševati obrestne mere ali ne in da bo to odvisno od prihodnjih gibanj v gospodarstvu, predvsem od inflacije.

Tečaji delnic so se zvišali tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,1 odstotka in je na 7756 točk, frankfurtski DAX za 2,3 odstotka, na rekordnih 16.275 točk, pariški CAC pa za odstotek, na 7491 točk.

vir Foto: Pexels Portal24