Svetovne borze z rastjo, inflacija še vedno skrbi investitorje

ByA.K.

14. januarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Svetovne borze z rastjo, inflacija še vedno skrbi investitorje

Svetovne borze so pretekli teden zabeležile rast in uspele povrniti izgube, ki so se nakopičile v prejšnjem tednu. Vlagatelji zdaj upajo, da bodo centralne banke kmalu začele zniževati obrestne mere, kar je pomemben dejavnik za gibanje indeksov.

Na Wall Streetu je Dow Jones prejšnji teden pridobil 0,3 odstotka, in je na 37.592 točk. S&P 500 se je povečal za 1,8 odstotka, na 4783 točk. Indeks Nasdaq je narasel za 3,1 odstotka, na 14.972 točk. V zadnjem času se je gibanje indeksov na največji borzi na svetu vrtelo okoli ugibanj o tem, kdaj bo Ameriška centralna banka (FED) začela zniževati obrestne mere. Lani so se tečaji delnic povečali, saj so vlagatelji upali na agresivno znižanje obrestnih mer s strani FED, začenši v marcu.

Višja stopnja inflacije od pričakovane

Z začetkom letošnjega leta so se takšne špekulacije umirile. Sredi prejšnjega tedna so objavili, da so se potrošniške cene v ZDA decembra na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka, na letni ravni pa za 3,4 odstotka. To je višja stopnja inflacije od pričakovane, saj so analitiki ocenili, da bi se cene na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, na letni pa za 3,2 odstotka. To je zmanjšalo optimizem glede znižanja obrestnih mer s strani FED-a.

V petek pa so objavili, da so se decembra cene pri proizvajalcih na mesečni ravni nepričakovano znižale za 0,1 odstotka, na letni ravni pa zvišale za odstotek. To je obnovilo špekulacije, da bo FED začel zniževati obrestne mere že marca. FED uradniki sicer pravijo, da je še prezgodaj za znižanje, saj inflacija ostaja visoka.

“Trg poskuša oceniti, kaj lahko pričakujemo v letu 2024 v smislu obrestnih mer in dobičkov podjetij ter ali to lahko upraviči močan skok tečajev delnic novembra in decembra,” je dejal Sam Stovall, strateg pri CFRA Research.

Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov

Konec tedna se je začela sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, kar bo imelo pomemben vpliv na smer trga v naslednjih tednih. Na večini evropskih borz so se prejšnji teden tečaji delnic zvišali, z izjemo londonskega indeksa FTSE, ki je oslabel za 0,8 odstotka in dosegel 7624 točk. Frankfurtski DAX se je zvišal za 0,7 odstotka, na 16.704 točk, pariški CAC pa za 0,6 odstotka, na 7465 točk.

Trg je podprla izjava predsednice Evropske centralne banke Christine Lagarde, da je najhujša inflacija verjetno mimo in da se bodo obrestne mere znižale, če bo inflacija padla na raven dveh odstotkov.

vir; Foto: Freepik; Portal24