Svetovne cene hrane so bile lani rekordno visoke

ByAna Koren

7. januarja, 2023 ,

Svetovne cene hrane so bile lani rekordno visoke

Svetovne cene hrane so se decembra znižale, kar je že deveti zaporedni mesečni padec. A so se leta 2022 v primerjavi s prejšnjim letom zvišale za več kot 14 odstotkov in dosegle najvišjo rekordno raven, je sporočila agencija ZN za hrano.

Indeks cen hrane Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), je prejšnji mesec v povprečju znašal 132,4 točke v primerjavi z revidiranimi 135 točkami za november. Številka za november je bila prej navedena pri 135,7 točke.

FAO spremlja mednarodne cene živil, s katerimi se največ trguje na svetu,

V celotnem letu 2022 je referenčni indeks v povprečju znašal 143,7 točke. V primerjavi z letom 2021 je to povečanje za 18 točk oziroma 14,3 točke in največ od začetka beleženja leta 1990.

Cene hrane so se zvišale po začetku vojne v Ukrajini

Padec indeksa v decembru je bil posledica močnega padca mednarodnih cen rastlinskega olja in nekaterimi padci cen žita in mesa. Slednje je bilo izravnano z rahlim zvišanjem cen sladkorja in mlečnih izdelkov.

Cene hrane so se po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani zaradi strahu pred motnjami v trgovini na Črnem morju zvišale. Zmanjšali so jih deloma zaradi dogovora o izvozu žita iz Ukrajine, ki ga podpirajo ZN.

FAO je lani dejal, da bodo stroški uvoza hrane leta 2022 privedli do tega, da bodo najrevnejše države zmanjšale dobavljene količine. Indeks cen hrane je sestavljen iz povprečja indeksov cen mesa, mlečnih izdelkov, žit, rastlinskih olj in sladkorja, primerljivimi s povprečnimi izvoznimi deleži vsake od skupin za obdobje 2014–2016.

Vir Foto: Pexels