Svetovni trgi: Cene nafte padle proti 82 dolarjem

ByAna Koren

21. maja, 2024 , , ,
Črpališče nafte [Foto: Pexels]

Cene nafte padle proti 82 dolarjem

Danes so se cene nafte na mednarodnih trgih znižale proti 82 dolarjem za sod, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede povpraševanja po signalu ameriške centralne banke (Fed), da zaradi inflacije ne bo hitela z zniževanjem stroškov zadolževanja.

Na londonski borzi je cena soda popoldne padla za 1,54 dolarja na 82,17 dolarja, kar je nižje od zaključne cene včerajšnjega trgovanja. Na ameriškem trgu se je cena soda z dobavo v juniju znižala za 1,49 dolarja na 78,31 dolarja. Bolj aktivno se je trgovalo s sodi za dobavo v juliju, kjer je cena padla za 1,55 dolarja na 77,75 dolarja.

Izjave uradnikov ameriške centralne banke so v začetku tedna pokvarile razpoloženje na trgih. Podpredsednik Feda Philip Jefferson je opozoril, da še ni mogoče zanesljivo reči, ali bo inflacija dolgoročno oslabela, njegovo stališče pa je ponovil predsednik podružnice FED-a v Atlanti, Raphael Bostic. Podpredsednik Michael Barr je dodal, da restriktivna denarna politika potrebuje več časa za dosego želenih rezultatov.

Negotovost glede povpraševanja po energentih

Izjave uradnikov Feda nakazujejo, da nameravajo obdržati stroške zadolževanja na višji ravni dlje, kot so pričakovali trgi, kar bo vplivalo na naftne trge, saj bodo omejile gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih. “Strah pred šibkejšim povpraševanjem je sprožil razprodajo na naftnih trgih,” je dejal Toshitaka Tazawa iz Fujitomi Securities.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njeni zavezniki bodo ponovno obravnavali proizvodno politiko na sestanku, predvidenem za 1. junij. Skupina trenutno zmanjšuje dobavo za 2,2 milijona sodov na dan, viri pa so za Reuters povedali, da bodo morda s trga umaknili še več sodov, če se povpraševanje ne bo okrepilo.

Ločeno je OPEC poročal, da se je cena soda košarice nafte njegovih članic v ponedeljek zvišala za 47 centov na 84,04 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels