Svetovni trgi: Cene nafte so prejšnji teden padle

ByA.K.

15. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Svetovni trgi: Cene nafte so prejšnji teden padle

Svetovni trg nafte je prejšnji teden doživel nihanja cen, pri čemer so se cene zaradi različnih dejavnikov, med njimi stopnjevanja krize v Rdečem morju ter nepričakovanega znižanja cen s strani Savdske Arabije, nekoliko znižale. Na londonskem trgu je cena nafte padla za 0,5 odstotka na 78,29 dolarja. Cena anfte se je na ameriškem trgu medtem cena znižala za 1,1 odstotka, na 72,68 dolarja.

Začetek tedna je bil zaznamovan z nenadnim padcem cen. Savdska Arabija je namreč presenetila trge s svojo odločitvijo, da zniža cene za azijske kupce na najnižjo raven v več kot dveh letih. Analitiki ugibajo, da bi Savdska Arabija s tem poskušala ohraniti svoj tržni delež po sporu z državami OPEC glede zmanjšanja proizvodnih kvot.

Raziskava Reutersa je pokazala, da so Angola, Nigerija in Irak konec lanskega leta povečali proizvodnjo nafte, pri čemer je Angola izstopila iz OPEC. V odzivu na zmanjšano povpraševanje zaradi počasnejše gospodarske rasti sta Savdska Arabija in Rusija marca 2024 odločili zmanjšati ponudbo za dodatnih 700.000 sodov na dan, s čimer sta želeli stabilizirati cene.

Kljub temu, Tony Sycamore iz IG opozarja: “Če bi se osredotočili le na temelje, vključno z večjimi zalogami, večjo proizvodnjo proizvajalcev OPEC in zunaj OPEC ter savdsko prodajno ceno, ki je nižja od pričakovane, bi sklenili, da se lahko cene samo znižajo.”

Cene nafte pa so še vedno pod vplivom geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu

Rast napetosti v Rdečem morju je postala osrednji skrb za trgovce. Huti iz Jemna so napadli trgovske ladje, povezane z Izraelom, kar je povzročilo napetost v regiji. V odgovor na to so ZDA in Velika Britanija izvedle napade na vojaške cilje v Jemnu, kar je sprožilo bojazen pred razširitvijo konflikta med Izraelom in Hamasom, kar bi lahko motilo dobavo nafte. Hormuška ožina, ki je pod nadzorom Irana, je ključna točka za promet nafte na Bližnjem vzhodu, zato je zaseg tankerja z iraško surovo nafto s strani iranske mornarice dodatno povečal napetosti v regiji.

Kljub temu strah pred oslabitvijo povpraševanja preprečuje popoln padec cen. Kitajsko gospodarstvo, največji svetovni uvoznik nafte, se ne okreva tako hitro, kot je bilo pričakovano, medtem ko se rast ameriškega in evropskega gospodarstva umirja.

vir; Foto: Freepik; Portal24