Svetovni trgi: Cene nafte so se pretekli teden dvignile

ByAna Koren

4. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Svetovni trgi: Cene nafte so se pretekli teden dvignile

Pretekli teden so se svetovne cene nafte nekoliko dvignile in povrnile izgube, saj trgovci pričakujejo, da bodo članice Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njihovi zavezniki ohranili omejitve proizvodnje v naslednjem četrtletju. Na londonskem trgu se je cena nafte dvignila za 2,4 odstotka na 83,55 dolarja, medtem ko se je na ameriškem trgu dvignila za 4,5 odstotka na 79,97 dolarja. Kljub ozkemu razponu gibanja cen med tednom, je petkovo dviganje za približno dva odstotka dodatno podkrepilo naraščajoč trend.

Rast cen nafte podpirajo geopolitične napetosti na Bližnjem vzhodu in pričakovanja trgovcev glede ohranitve omejitev proizvodnje s strani OPEC-a in njegovih zaveznikov v prihajajočem obdobju. Odločitev o tem naj bi bila sprejeta ta teden.

Trgovci ocenjujejo, da Savdska Arabija aprila ne bo bistveno spremenila cen nafte za azijske kupce. Kljub temu pa obstaja skrb zaradi upočasnitve rasti v največjih svetovnih gospodarstvih, kar lahko omeji povpraševanje po nafti. ZDA se soočajo z inflacijo nad ciljno ravnjo centralne banke, kar otežuje hitro znižanje obrestnih mer.

Pričakuje se nadaljnja upočasnitev rasti največjega svetovnega gospodarstva in s tem povpraševanja po nafti, pri čemer se tudi rast povpraševanja v Evropi ne pričakuje hitro. Kitajsko gospodarstvo, največja svetovna uvoznica nafte, se prav tako ne okreva tako hitro, kot so trgovci upali.

Cene nafte so se od začetka leta znatno povišale zaradi geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu, s povečanjem za več kot 8 odstotkov na londonskem trgu in več kot 10 odstotkov na ameriškem trgu, potem ko so lani padle za približno 10 odstotkov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik