Svetovno sodišče zavrnilo ukaz Nemčiji za ustavitev izvoza orožja v Izrael

ByAna Koren

30. aprila, 2024 , , , , ,
Izraelske sile [Foto: IDF X]

Svetovno sodišče zavrnilo ukaz Nemčiji za ustavitev izvoza orožja v Izrael

Meddržavno sodišče, znano tudi kot Svetovno sodišče, je danes sprejelo odločitev, da Nemčiji ne bo izdalo nujnega ukaza za ustavitev izvoza orožja v Izrael, kljub pritiskom iz Nikaragve. Sodišče je izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi humanitarne situacije v Gazi, a ni našlo zadostne pravne osnove za sprejetje predlaganih ukrepov.

Nikaragva je od Svetovnega sodišča zahtevala, da Nemčiji naloži prenehanje izvoza vojaške opreme v Izrael in podpre financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), zaradi strahu pred možnostjo genocida na območju Gaze. “Sodišče ostaja globoko zaskrbljeno zaradi katastrofalnih življenjskih razmer Palestincev na območju Gaze, zlasti glede na dolgotrajno in splošno razširjeno pomanjkanje hrane in drugih osnovnih potrebščin,” je poudaril predsedujoči sodnik Nawaf Salam. Kljub temu je sodišče zavrnilo izdajo ukrepa z obrazložitvijo, da trenutne okoliščine, predstavljene s strani Nikaragve, ne zahtevajo nujnih ukrepov.

Nemčija kot glavna zaveznica Izraela

Nemčija, ki je po napadu Hamasa 7. oktobra lani postala ena največjih zaveznic Izraela, je samo v letu 2023 dobavila Izraelu vojaške opreme v vrednosti 326,5 milijona evrov. Tania von Uslar-Gleichen, pravna svetovalka nemškega zunanjega ministrstva, je sodnikom pojasnila, da je zahtevek Nikaragve preuranjen in temelji na šibkih dokazih. Poudarila je tudi, da nemški izvoz orožja skrbno spremljajo in se zavzemajo za skladnost z mednarodnim pravom.

Christian Tams, nemški odvetnik, je izpostavil, da od 7. oktobra 98 odstotkov izvoza orožja v Izrael predstavljala splošna oprema, kot so jopiči, čelade in daljnogledi. Od štirih primerov, v katerih je bil izvoz orožja odobren, so se trije nanašali na nebojno orožje, kot je strelivo za usposabljanje.

Končna sodba Svetovnega sodišča bi lahko trajala leta, sodišče pa nima pristojnosti, da bi uveljavilo svojo izvršitev. Ta odločitev odpira številna vprašanja o vlogi mednarodnega prava v oboroženih konfliktih in humanitarnih krizah, kar bo še naprej predmet pravnih in političnih razprav po svetu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: IDF X