Švica po 31 letih premagala Italijo in se uvrstila v četrtfinale Eura 2024

ByMiha Kovač

30. junija, 2024 , , ,
Stadion, nogomet [Foto: Pixabay]

Švica po 31 letih premagala Italijo in se uvrstila v četrtfinale Eura 2024

Švica je s svojo prvo zmago proti Italiji po 31 letih vstopila v četrtfinale Eura 2024. Poleg nje se je v četrtfinale uvrstila tudi Nemčija, ki je premagala Dansko z 2:0. Italija, branilka naslova, je z bolečim porazom z 2:0 proti Švici v Berlinu izpadla s prvenstva.

Švicarji so skozi celotno tekmo dominirali in pokazali solidno in učinkovito predstavo proti bolj razkošni italijanski ekipi, ki je bila slabša v vseh pogledih, vključno s posestjo žoge in streli na vrata. Italijani so v 95 minutah na gol streljali le enkrat, kar je bilo bistveno manj kot njihovi nasprotniki.

Predstava Italije je bila po mnenju mnogih slaba in brez interesa, tudi glede na standarde tega turnirja, kjer so na vseh štirih odigranih tekmah vedno prejeli prvi gol. Kapetan Gianluigi Donnarumma, ki je bil najboljši igralec Italije, je predstavo označil za “nesprejemljivo”. Ljubitelji nogometa Azzurri pa so to tekmo označili za “najslabšo” v zadnjih desetletjih.

Švica je povedla po 37 minutah z golom Rema Freulerja. Italijanski vratar Gianluigi Donnarumma pa je le devet minut pozneje z osupljivo obrambo preprečil povišanje vodstva. Kljub temu premor ni spremenil poteka tekme, saj so Švicarji le minuto pred koncem drugega polčasa podvojili vodstvo na 2:0 z odličnim zadetkom Rubena Vargasa, ki je iz notranjosti kazenskega prostora neustavljivo sprožil v zgornji kot.

To je prvič, da se je Švica na Euru uvrstila v četrtfinale, kjer se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja med Anglijo in Slovaško.

Nogometni navijači so se množično odzvali na družbenih omrežjih, da bi izrazili svoj šok in posmehovanje ob eni najslabših italijanskih predstav v zadnjih desetletjih. Platforma X je bila preplavljena s tviti in memi, ki so se norčevali iz slabe italijanske predstave in njihovega menedžerja Luciana Spallettija.

[Vir: Euronews]; Portal24;

Foto: Pixabay