Švicarska centralna banka lani z rekordno izgubo

ByA.K.

10. januarja, 2023

Švicarska centralna banka je imela lani rekordno izgubo

Švicarska centralna banka (SNB) je zaradi padca vrednosti portfelja delnic in obveznic leto 2022 sklenila z izgubo v višini 132 milijard švicarskih frankov (133,8 milijarde evrov). To je največjo izguba banke v 115-letni zgodovini. Za primerjavo, leta 2021 je SNB ustvarila 26 milijard frankov dobička.

Letno izgubo SNB pripisuje upadu vrednosti portfelja delnic in obveznic, povezanem s padcem cen na delniških trgih in trgih vrednostnih papirjev v razmerah šibkosti trga zaradi naraščajočih obrestnih mer. Med negativnimi vplivi izpostavljajo krepitev domače valute.

Velika izguba

Preliminarni podatki kažejo, da je letna izguba skoraj šestkrat višja od prejšnjega rekorda, zabeleženega leta 2015, ko je dosegla 23 milijard frankov. Tako je za primerjavo nekoliko presegel vrednost maroškega BDP.

Leta 2022 je SNB zabeležila 131 milijard frankov izgube na deviznih pozicijah. Slednje vključujejo 800 milijard frankov težak portfelj delnic in obveznic, kupljenih med dolgotrajnimi prizadevanji banke, da bi zajezila apreciacijo franka.

V preteklem letu so svetovni delniški trgi oslabili in cene obveznic so padle. Centralne banke po vsem svetu, vključno s SNB, so namreč zvišale obrestne mere, da bi zajezile visoko inflacijo. Močan frank, ki je julija presegel pariteto z evrom, je imel zaradi nihanja tečaja izgube.

Vpliv na bančno politiko 

Pozitivna postavka so bile zlate rezerve SNB, katerih vrednost se je v letu 2022 po poročilu SNB povečala za 400 milijonov frankov. V sporočilu za javnost ugotavljajo, da zaradi lanske izgube ne bodo vplačali denarja v državni in kantonski proračun. Lani so glede na rezultate prejšnjega leta izplačali šest milijard frankov.

Po mnenju analitikov izguba verjetno ne bo vplivala na politiko SNB, ki je lani trikrat zvišala obrestne mere, da bi zajezila visoko inflacijo v Švici.

“Ogromne izgube SNB ne bodo prav nič spremenile njene denarne politike,” špekulira ekonomist švicarske zasebne banke J. Safra Sarasin Karsten Junius. Zaradi velikega ugleda SNB ne bo treba spreminjati ničesar, trdi. SNB bo podrobnejše letne rezultate poslovanja objavila 6. marca.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Ukrajina bi sankcionirala farmacevtska podjetja, pod drobnogledom tudi Krka

Kijev želi kaznovati nekatera evropska farmacevtska podjetja, ki še vedno delajo v Rusiji, od drobnogledom pa se je znašla tudi slovenska Krka. Grožnja Ukrajine, da bo kaznovala evropska farmacevtska podjetja, ki še delujejo v Rusiji, med zaveznike vnaša razdor… več tukaj.