Švicarski mediji: Ruski patriarh Kiril delal za KGB

Švicarski medijo poročajo, da je ruski pravoslavni patriarh Kiril v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je živel v Švici delal za sovjetsko obveščevalno službo. Mediji se pri poročanju sklicujejo na umaknjene arhive. Po poročanju dnevnih časopisov Le Matin Dimanche in Sonntagszeitung dosje, ki ga ima zvezna policija, potrjuje, da je bil Kiril del KGB, zunanje obveščevalne službe iz sovjetskega obdobja.

Kiril je zdaj duhovni poglavar Ruske pravoslavne cerkve.

Dosje v švicarskem zveznem arhivu sta si lahko ogledala dva medija. V zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je patriarh, vnet zagovornik ruske invazije na Ukrajino, živel v Ženevi. Uradno je namreč zastopal Moskovski patriarhat v Ekumenskem svetu cerkva.

Naloga Kirila, čigar kodno ime je bilo “Mikhailov”, je bila vplivati ​​na ta svet.

“Bil je pod strogim nadzorom KGB”

Takratni cilj Sovjetov je bil prisiliti ženevsko institucijo, da izda obsodbo proti ZDA in njihovim zaveznikom ter ublaži kritiko pomanjkanja verske svobode v ZSSR, spominjajo dnevniki. Švicarski časopisi so dodali, da Ruska pravoslavna cerkev ni želela komentirati Kirilove domnevne vohunske dejavnosti v Ženevi. Ekumenski svet cerkva pa je švicarskim medijem sporočil, da o tej temi “nimajo informacij”.

Le Matin Dimanche se je pogovarjal s patriarhovim nečakom Mihailom Gundjajevim, ki ga je nasledil kot predstavnik moskovskega patriarhata v Ženevi. Nečak trdi, da njegov stric “ni bil agent, čeprav je bil pod strogim nadzorom KGB-ja”.

To “ni vplivalo na iskrenost njegove zavezanosti ekumenskemu delu z drugimi Cerkvami,” je dejal za časnik. Dodal je, da patriarh Kiril še posebej ceni Švico.

“Do vaše države gojim posebna čustva. Od vseh držav na svetu sem jo morda največkrat obiskal,” je dejal patriarh leta 2019, ko je v Moskvi sprejel predsednika zgornjega doma švicarskega parlamenta.