Švicarski predsednik: Našega orožja v Ukrajini ne bo!

ByAna Koren

13. marca, 2023 , , ,

Švicarski predsednik: Našega orožja v Ukrajini ne bo!

Švicarski predsednik Alain Berset, je zavezan nevtralnosti svoje države in močan nasprotnik pošiljanja orožja Ukrajini. Berset je v intervjuju za nedeljsko številko časnika Neue Zürcher Zeitung (NZZ) obsodil norost vojne.

“V nekaterih krogih čutim to vojno norost. In zaradi tega sem zelo zaskrbljen, saj ta občutek temelji na kratkoročni viziji,” je dejal Berset. Dodal je, da se švicarsko orožje v vojnah ne bi smelo uporabljati. Socialdemokratski predsednik iz kantona Fribourg je poudaril, da je stališče zveznega sveta glede tega vprašanja zelo jasno.

“Razumem in spoštujem dejstvo, da imajo druge države drugačen pogled, vendar je treba spoštovati tudi švicarski pogled. Če preprosto rečem, da je zdaj situacija drugačna in da mora Švica spremeniti vse, ne glede na pravne temelje, to ni mogoče,” je odločno poudaril Berset.

Razprava o nevtralnosti Švice teče že od ruske invazije na Ukrajino 24. februarja lani. Švica, ki ni članica Evropske unije, je proti Rusiji uvedla vse sankcije evropskega bloka, saj jih je ocenila kot združljive z nevtralnostjo države, vendar Švicarji zavračajo prošnje Nemčije, Španije in Danske, da bi jim dovolili preusmeritev uvozil švicarsko orožje in strelivo v Ukrajino.

V parlament je bilo vloženih več pobud za omilitev teh pravil, vendar bo, preden bo sprejeta odločitev preteklo več mesecev. Berset je med obiskom v ZN dejal, da zdaj ni trenutek za spremembe in da izjeme niso dovoljene, ter zagovarjal tradicionalno stališče svoje države.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ruska ofenziva je popolnoma propadla, upor raste

Mihajlo Podoljak, glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega, je v intervjuju za italijansko La Stampo potrdil, da se bo velika ukrajinska spomladanska ofenziva začela čez približno dva meseca. Torej po tem, ko bodo ukrajinski vojaki obvladali uporabo novega orožja, pridobljenega z Zahoda (predvsem tanki in bojna vozila pehote), ruske sile pa bodo po neuspešnih napadih popolnoma izčrpane… več tukaj.