Svilnato kremasta porovo in krompirjeva juha
Smo v sezoni pora in krompirja. Porova krompirjeva juha, ki je povrhu vsega še svilnato kremasta je nekaj, kar enostavno morate uvrstiti v svoj tedenski jedilnik. Priprava sestavin, ki zadostujejo za od 6-8 porcij, vam bo vzela okoli 20 minut. Juha se kuha 25 minut.
Kaj potrebujete:
- 50 g masla
- 450 g krompirja
- 1 čebula
- 450 g belih delov pora, narezanega (zelene vršičke prihranite za drugo juho ali osnovo)
- 850 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 142 ml smetane za kuhanje
- 125 ml polnomastnega mleka
Za dekoracijo:
- beli del 1 pora
- majhen košček masla
- drobno sesekljan drobnjak
Postopek:
V ponvi stopite 50 g masla, ko se speni, dodajte 450 g krompirja, narezanega na 1 cm velike kocke, 1 manjšo čebulo, narezano tako kot krompir, in 450 g belih delov pora, narezanih na rezine. Premešajte, da so vsi koščki pokriti z maslom
Dobro začinite s soljo in sveže mletim poprom, ponovno premešajte in pokrijte s pokrovom.
Dušite na rahlem ognju 10 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča, a ne obarva.
Zalijte z 850 ml svetle piščančje ali zelenjavne juhe. Zavrite in pustite vreti, dokler ni zelenjava kuhana približno 5 minut. Ne prekuhajte, sicer bo juha izgubila svež okus.
Spasirajte v mešalniku ali s paličnim mešalnikom do svilnato gladkega. Poskusite, po potrebi dodajte začimbe. V juho vmešajte tri četrtine smetane in 125 ml polnomastnega mleka.
Za zaključek na drobno nasekljajte beli del 1 pora in ga nekaj minut dušite v koščku vročega masla, da se zmehča, a ne obarva.
Juho ponovno segrejte, da rahlo zavre (če je juha za vaš okus pregosta, še malo jušne osnove), nato pa jo prelijte v segrete krožnike za juho.
Vsako porcijo pokapajte s preostalo smetano, na vrh položite majhen kupček na maslu dušenega pora, drobnjak, črni poper in takoj postrezite… dober tek!
Foto: iStock