Ta ameriška država prepoveduje skoraj vse splave

ByAna Koren

10. aprila, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Ta ameriška država prepoveduje skoraj vse splave

Vrhovno sodišče Arizone znova uvedlo zakon iz leta 1864, ki prepoveduje skoraj vse splave. Ta zakon, ki ni bil v uporabi več desetletij, zdaj prepoveduje kakršen koli splav od trenutka spočetja, razen v primerih, ko je življenje matere ogroženo. Odločitev sodišča prihaja v času, ko se ZDA pripravljajo na predsedniške volitve, ki bodo potekale v ključnem času za državo, ki je leta 2020 zelo tesno izbrala med Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom.

Zakon posilstva ali incesta ne priznava kot veljavnih razlogov za izjeme, kar predstavlja velik korak nazaj v pravicah žensk glede reproduktivnega zdravja. Ta odločitev odmeva po vsej državi, zlasti po razveljavitvi ustavne pravice do splava leta 2022, ki je vsaki ameriški državi omogočila, da sprejme lastno zakonodajo o splavu.

Nekdanji predsednik Donald Trump je ob tej priložnosti izjavil, da želi, če se vrne v Belo hišo, državam dati proste roke pri sprejemanju zakonov o splavu. Na drugi strani pa je trenutni predsednik Joe Biden zakon takoj ostro obsodil, ga označil za “krutega” in rezultat “skrajne agende republikanskih izvoljenih uradnikov”.

Biden je v izjavi poudaril, da novi zakonodajni okvir “ne ščiti žensk niti v primerih, ko je ogroženo njihovo zdravje ali v tragičnih primerih posilstva ali incesta”. Bidnov komentar odraža globoko zaskrbljenost glede omejevanja pravic žensk do odločanja o lastnem telesu.

Poteza ni samo simbolna; njene posledice so lahko daljnosežne tudi za volilne izide v Arizoni, ki je znana kot ključna država v predsedniških volitvah. S tem, ko je Arizono postavila v središče razprave o pravicah do splava, se zdi, da bo ta vprašanja še bolj poglobila politične razkol v državi in po vsej Ameriki.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik