Ta kuhinjski aparat je energetski vampir, ki požira denar

Nekatere kuhinjske naprave so tako potratne, da jih imenujemo tudi ‘energijski vampirji’, saj so lahko odgovorne za neverjetnih 23 odstotkov porabljene električne energije v gospodinjstvu. Medtem ko cene energentov intenzivno rastejo, mnogi iščejo načine, kako bi porabili vsaj malo manj, pogosto pa zaradi nevednosti porabimo več, kot bi smeli, in samo zaradi neprevidnosti povečamo račune za elektriko. Večinoma z napravami, ki so ves čas priklopljene, tudi ko jih ne uporabljamo.

Takšne naprave, imenujemo tudi energetski vampirji, saj neprekinjeno porabljajo energijo, tudi ko ne delujejo. Po nedavni raziskavi British Gasa pa so lahko odgovorne za neverjetnih 23 odstotkov porabljene elektrike v gospodinjstvu!

Za večino gospodinjskih aparatov je najbolj očitna rešitev, da so med neuporabo izključeni iz električnega omrežja, tukaj pa lahko “ukrotite” električni grelnik vode, ki je po ocenah strokovnjakov eden največjih energetskih vampirjev v gospodinjstvu.

Zelo potratno!

Namreč, samo v eni uri delovanja dvokilovatni grelnik vode porabi dve kWh. Če kotel dela vsak dan dve uri in pol, porabi skupno 150 kWh na mesec. Večina grelnikov vode ima že nastavljeno temperaturo, a zaradi varčevanja termostat bojlerja nastavite na varčno ogrevanje, to je na temperaturo med 50 in 60°C.

Pregrevanje vode (na 75 ali celo 85 °C) poleg tega, da je nepotrebno, povzroča večjo porabo električne energije, a tudi hitrejše propadanje grelnika vode in nastajanje vodnega kamna. Zato je priporočljivo redno vzdrževanje električnih bojlerjev, in sicer čiščenje bojlerja in grelnika približno enkrat letno, kjer je voda mehkejša pa lahko tudi redkeje. Sikanje, brnenje in prasketanje bojlerja ob vklopu je običajno jasen znak, da so okrog grelnika obloge vodnega kamna, ki jih je treba odstraniti.

Pomembno je tudi vedeti, da za razliko od večine drugih gospodinjskih aparatov grelnik vode ne bo porabil manj, če bo stalno izklopljen, saj bo ob vsakem vklopu treba vodo ponovno segreti. Zato se električni bojler izklopi le, ko dlje časa ne potrebujete tople vode. Po mnenju strokovnjakov porabimo najmanj električne energije, če je bojler pravilno nastavljen in vedno vključen.

vir; Foto: Pexels ; Portal24