Ta teden začne veljati prelomni EU zakon o kriptovalutah

ByMiha Kovač

24. junija, 2024 , ,
Bitcoin [Foto: Freepik]

Ta teden začne veljati prelomni EU zakon o kriptovalutah

Ta teden v Evropski uniji začne veljati prelomna uredba o trgih kripto sredstev (MiCA), ki obljublja temeljite spremembe za sektor kriptovalut. Uredba, dokončana lani po letih pogajanj, prilagaja finančne zakone za trgovanje z bitcoini in podobnimi kriptovalutami ter prinaša novo raven zaščite potrošnikov v sektorju, ki je nagnjen k prevaram in manipulacijam.

Kljub temu se industrija sooča s težavami. Predstavniki kripto sektorja opozarjajo, da so pravila še vedno nejasna. Še nekaj dni pred začetkom veljavnosti nove uredbe noben kriptoigralec ni uspel pridobiti dovoljenja v skladu z novimi določbami, ki bodo začele veljati v nedeljo.

Eden najstrožjih delov zakona se nanaša na stabilne kovance, kriptovalute, ki imajo fiksno vrednost v primerjavi s sredstvi, kot je dolar. Ta del uredbe bo začel veljati 30. junija. Strah pred stabilnimi kovanci se je pojavil leta 2019, ko je Facebook napovedal svoj stabilcoin Libra, kar je sprožilo bojazen EU pred velikimi ameriškimi tehnološkimi podjetji, ki bi lahko uvedla svoje valute in nadomestila evro. Strahovi so se potrdili spomladi 2022. Stabilni kovanec Terra je takrat doživel spektakularen zlom, ki je prizadel celoten sektor.

Novi zakon bo varoval ljudi

Bruselj trdi, da bo novi zakon varoval ljudi in hkrati spodbujal inovacije, kar je za EU ključnega pomena v konkurenci z ZDA in Azijo. Vendar je izpolnjevanje bančnih zakonov že dolgo težak boj za kripto industrijo, ki se je doslej soočala z malo regulativnimi omejitvami. Številni voditelji v sektorju so v zadnjih letih končali v zaporu zaradi obtožb o goljufiji in pranju denarja.

Optimisti upajo, da bo nova regulativna verodostojnost kriptovalut pomagala končati škandale in spodbudila bolj previdna podjetja iz tradicionalnega finančnega sektorja, da se pridružijo. Če pa se industrija ne bo uspela prilagoditi, obstaja tveganje, da bi nova regulacija lahko dokončno zatrla sektor.

Prednostna naloga

Zsolt Szabó, kandidat za državnega sekretarja za digitalizacijo v prihajajoči nizozemski vladi, je prejšnji teden centralizirano umetno inteligenco označil za prednostno nalogo svojega mandata. Szabó, ki ima madžarske korenine, je predlagala desna Svobodnjaška stranka Geerta Wildersa. Poslancem je danes dejal, da “NI levi ali desni”. Podobno kot Szabó ima tudi prihodnji minister za gospodarstvo Dirk Beljaarts madžarske korenine. Beljaarts je prejšnji teden nizozemskim medijem povedal, da se je odpovedal madžarskemu potnemu listu, medtem ko je Szabó poudaril, da ima samo nizozemsko državljanstvo. Wilders je v preteklosti kritiziral politike z dvojnim državljanstvom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik