Ta živila pomagajo pri preprečevanju Alzheimerjeve in sladkorne bolezni

Foto: Freepik

Ta živila pomagajo pri preprečevanju Alzheimerjeve in sladkorne bolezni

Zdi se, da je hitra prehrana na vsakem koraku in, da so kalorije edino merilo za izbiro živil, pri tem pa se pogosto pozablja na pomembno vlogo, ki jo ima prehrana v našem zdravju. Dejstvo je, da določena živila ne le da zagotavljajo hranila potrebna za vsakodnevno delovanje našega telesa, ampak lahko celo igrajo ključno vlogo pri preprečevanju kroničnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in sladkorna bolezen.

Žal se sodobna prehrana vse prepogosto osredotoča na hitro pripravljena, rafinirana živila, ki so bogata z maščobami, sladkorji in ogljikovimi hidrati. Pecivo, bel kruh, čips in ocvrta hrana ne le da prispevajo k povečanju telesne teže, ampak lahko sprožijo tudi vnetne procese v telesu. Vnetje, čeprav naraven odziv telesa, lahko pri dolgotrajni prisotnosti postane škodljivo in vodi v razvoj resnih zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen tipa 2, Alzheimerjeva bolezen in debelost.

Pomen izbire pravih živil

Dr. Carrie Ruxton, priznana dietetičarka, poudarja, da je izbira živil, ki jih vključimo v našo prehrano, ključna. “Diete, ki spodbujajo kronično vnetje, običajno vsebujejo veliko rafiniranih žitaric, hrane ocvrte v semenskem olju in živil ter pijač z visoko vsebnostjo sladkorja,” je za The Mirror pojasnila dr. Ruxton. Ta hrana ne le da poveča tveganje za razvoj bolečin v sklepih, ampak lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave.

Protivnetna živila za boljše zdravje

Da bi zmanjšali tveganje za nastanek teh zdravstvenih težav, dr. Ruxton priporoča vključitev naslednjih protivnetnih živil v našo prehrano… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik