Tadej Pogačar blestel na 15. etapi Dirke po Italiji

Tadej Pogačar [Foto: Zajem zaslona]

Tadej Pogačar blestel na 15. etapi Dirke po Italiji

Tadej Pogačar je znova dokazal, zakaj ga mnogi štejejo za enega najboljših kolesarjev današnjega časa. Z izjemno predstavo v zadnjih 15 kilometrih je v svojem prepoznavnem slogu zmagal na 15. etapi Dirke po Italiji. Pogačar je skočil iz glavnine in dva kilometra pred ciljem ujel še zadnjega ubežnika, izkušenega Naira Quintano. Najbližji zasledovalci v skupnem seštevku so zaostali tri minute, kar je dodatno utrdilo Pogačarjevo vodstvo.

“Beg je bil močan, toda v zadnjih kilometrih sem napadel in upal, da ujamem ubežnike. Z ekipo smo nadzorovali dogajanje, da si niso prikolesarili prevelike prednosti. Načrt je uspel in zelo vesel sem, da sem zmagal na kraljevski etapi v zame enem najljubših krajev v Italiji,” je v prvem odzivu za Eurosport povedal Pogačar, član ekipe UAE Emirates.

Pogačar ima zdaj pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) 6 minut in 41 sekund prednosti, pred Danielom Martinezom (Bora Hansgrohe) pa še 15 sekund več. Thomas in Martinez sta v cilj prišla dve minuti in 50 sekund za “Pogijem” na 5. in 6. mestu. Quintana je zaostal 29 sekund, tretjeuvrščeni Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) pa 2:32. V zadnjih 15 kilometrih je Pogačar proti Quintani pridobil več kot tri minute.

Pametni napadi

“Morali smo dirkati pametno,” je dejal Pogačar. Etapa je bila dolga 222 kilometrov s petimi kategoriziranimi vzponi in ciljem na 2358 metrih nadmorske višine. Celotna etapa je vključevala 5400 višinskih metrov, kar je bil pravi izziv za kolesarje. “Ne bi ravno rekel, da je bil to najboljši dan na kolesu v moji karieri, a to je bila res sijajna etapa. Teren je bil pravšnji z lepimi vzponi. Ekipa je opravila odlično delo, to etapo smo imeli v mislih vse od decembra. Med etapo smo se ves čas pogovarjali. Imeli smo veter v hrbet, morali smo dirkati pametno. Rafal Majka je bil znova izvrsten, sam pa sem le nadaljeval,” je dejal gorenjski volk.

Prvi beg dneva se je oblikoval takoj po kilometru nič, ko je skočila skupina 12 kolesarjev. Na prvem vzponu na Lodrino (3. kategorije) se je glavnina začela trgati in pobegnila je velika skupina z več kot 40 kolesarji. V njej je manj kot 10 minut za vodilnim zaostajal le Michael Storer (Tudor). Tik pod vrhom prelaza San Zeno (2. kategorija; 13,9 km s 6,6 %) sta se ubežni skupini združili v eno veliko skupino, ki je en trenutek štela kar 58 kolesarjev. Nato se je spredaj iz velike skupine ločila šesterica kolesarjev.

Po dolgem spustu je sledil razvpiti prelaz Mortirolo, a iz “lažje” strani Edola (12,6 km s 7,6 %). Prvi beg iz bega se ni posrečil, na vrhu Mortirola je bil prvi Christian Scaroni (Astana). Narekovanje tempa glavnini je prevzel Domen Novak (UAE Emirates) in zaostanek skupine z rožnato majico se je spustil pod pet minut.

40 km pred ciljem

40 km pred ciljem je bila v ospredju skupina 18 kolesarjev brez kandidatov za najvišja mesta v skupnem seštevku, glavnina je zaostajala slabe štiri minute. Po Valtellini je bil na vrsti kratek vzpon na Le Motte, kjer se je vodilna skupina razbila na več manjših skupin. Glavnina je bila dobre tri minute zadaj.

Sledil je najdaljši vzpon dneva na prelaz Foscagno (15 km s 6,4 %) na 2291 metrih nadmorske višine. Napadel je nemški kolesar Georg Steinhauser. 15 km pred ciljem je imel minuto prednosti pred zasledovalci, med katerimi mu je bil najbližje Nairo Quintana. Približno 15 km pred koncem je iz glavnine skočil Tadej Pogačar in se hitro odlepil. Quintana je 10 km pred ciljem ujel Steinhauserja in se sam odpeljal proti zadnjim kilometrom. Pogačar je nato 2 km pred ciljem prehitel še Quintano in zmaga je bila njegova.

Številke potrjujejo, da je bila to najtežja etapa 107. kolesarske Dirke po Italiji, tako po dolžini kot po seštevku vzponov. V ponedeljek bo na sporedu prost dan, v torek pa sledi še ena zahtevna etapa s ciljnim vzponom od Livigna do Santa Cristine v Val Gardeni (206 km).

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona