Tajska je danes legalizirala gojenje in uživanje marihuane v hrani in pijači. Tajska je prva azijska država, ki je to storila, da bi okrepila svoj kmetijski in turistični sektor.

Kupci že stojijo v vrstah pred prodajnimi mesti, kjer prodajajo pijače, sladkarije in druge izdelke s konopljo. Zagovorniki te rastline so pozdravili reformo Tajske, ki že dolgo slovi po strogih zakonih proti drogam . Tajska je medicinsko uporabo marihuane legalizirala leta 2018. Vlada, ki se na rastlino zanaša kot na pridelek, namerava spodbuditi kmete k pridelavi tako, bo brezplačno razdelila milijon rastlin.

Tajske oblasti želijo eksplozijo rekreacijske uporabe izdelkov z marihuano omejiti z omejevanjem moči izdelkov v prosti prodaji.

Posedovanje in prodaja izvlečkov konoplje, ki vsebujejo več kot 0,2 odstotka njene psihoaktivne sestavine tj. tetrahidrokanabinola (THC), ni dovoljena. Tistim, ki bodo zakon kršili, še vedno grozijo zapor in denarne kazni.

Pridelovalci konoplje se morajo registrirati v vladni aplikaciji, imenovani PlookGanja. Predstavnik zdravstvenega ministrstva Paisan Dankhum je povedal, da se je na aplikacijo prijavilo že skoraj 100.000 ljudi. Suphamet je dejal tudi, da ga skrbi nadzor kakovosti med novimi pridelovalci.

Tajsko ministrstvo za zdravje je že odobrilo 1181 izdelkov z izvlečki konoplje, vključno s kozmetiko in hrano. Ministrstvo pričakuje, da bo industrija do leta 2026 zaslužila kar 15 milijard bahtov, kar pomeni več kot 435 milijonov dolarjev.

Vir: Reuters

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: