Tajvan je ob obletnici masakra na Trgu nebeškega miru pekinške oblasti pozval k reformi sistema

Tajvanska predsednica je ob 34. obletnici kitajskega zatiranja protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru izjavila, da upa, da se bodo mladi na Kitajskem nekoč lahko izražali brez strahu. Tajpej pa je oblasti v Pekingu pozval k reformi sistema.

“Upamo, da bodo nekega dne mladi na Kitajskem svobodno peli pesmi. In da bo lahko zavzeto ustvarjal brez strahu,” je ob obletnici masakra na Trgu nebeškega miru 4. junija 1989 na Facebook v mandarinščini zapisala Tsai Ing-wen.

Svet za celinske zadeve, najvišji organ demokratičnega otoka, odgovoren za kitajsko politiko, je pozval kitajsko komunistično partijo (KPK), naj razmisli o izkušnjah z brutalnim zatiranjem protestov na pekinškem trgu. 

“KPK bi morala reformirati svoj sistem, zagotoviti človekove pravice in se zavedati, da bosta samo mir in spoštovanje zapolnila razkol med obema stranema čez Tajvansko ožino,” je Svet zapisal na Twitter. Svet je v izjavi dejal, da bi morale oblasti v Pekingu razkriti resnico o zatiranju protestov, začeti s pospešenimi političnimi reformami, zagotoviti osnovne človekove pravice, kot so svoboda govora, veroizpovedi, zbiranja in združevanja, da bi rešili konflikte in negotovost zakoreninjeni v njihovi družbi.

Bdenje

V tajvanski prestolnici Tajpej je v nedeljo potekalo bdenje, da bi svet spomnili, naj ne pozabi na krvavo represijo in naj bo pozoren na kršitve človekovih pravic na Kitajskem in v Hongkongu. Po podatkih organizatorja dogodka, Nove šole za demokracijo, se je shoda udeležilo več kot 2000 ljudi.

Wu Renhua, kitajski zgodovinar, ki je sodeloval pri protestih leta 1989, je ob bedenju dejal, da v Hongkongu, ki je trenutno pod strogim nadzorom kitajskih oblasti, ni bilo nobenega podobnega dogodka. Wu je dejal, da je Taipei eno od več kot 33 mest po vsem svetu, ki letos obeležujejo 34. obletnico tragedije leta 1989 na Kitajskem.

“Bdenje v Tajpeju kaže na spoštovanje človekovih pravic s strani demokratičnega Tajvana,” je dejal Wu. Dodal je, da se podobnih dogodkov v Tajvanu udeležuje že peto leto zapored.

Ob osmi uri in devet minut zvečer so udeleženci s 64 sekundami tišine počastil žrtve. Javnost so opomnili, naj ne pozabi na številki 89 in 64 (1989 in 4. junij oziroma 4. junij).

Nekateri tajvanski študenti so medtem v Tajpeju protestirali zaradi sobotne aretacije več aktivistov v Hongkongu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken na Twitterju: “Še naprej spoštujemo in branimo pravice tistih v Ljudski republiki Kitajski, ki so utišani, in spomin na tiste, ki so se pogumno postavili v bran svojim temeljnim svoboščinam.”

Kitajska ljudska osvobodilna vojska je leta 1989 v krvavem zatrtju miroljubnih protestov na Trgu nebeškega miru v Pekingu ubila več sto ljudi. Točno število žrtev še vedno ni znano. Ranjenih in zaprtih je bilo več tisoč ljudi.

vir Foto: Wikimedia Portal24