taiwan, tajvan

Tajvan poziva k podpori pri evropskih naložbah

Evropa ne more spregledati želje Tajvana po “boljših odnosih”. Države EU, kot je Nemčija, iščejo napredne tehnologije za izdelavo mikročipov na Tajvanu. Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je ob obisku v Evropi to poudaril. Izrazil je zaskrbljenost glede evropskih spodbud za podjetje Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Wu poudarja pomen pozitivnih spodbud in odprte komunikacije s podjetjem TSMC, s čimer bi zagotovili, da bi se podjetje dobro počutilo pri vlaganju v Evropo. Izpostavil je, da če bo Evropa ustvarila ugodno okolje, naložbe podjetja TSMC v Evropi ne bodo ovirane.

Čeprav Tajvan družbi TSMC sebično ne preprečuje vlaganj drugje, Wu upa, da bodo države, ki želijo naložbe družbe TSMC, upoštevale geopolitični položaj Tajvana.

Wu je Japonsko in ZDA označil za “podobno mislečega partnerja” oziroma “zelo dobrega partnerja Tajvana”. To je v nasprotju z Nemčijo. Med pandemijo je nemški minister za gospodarstvo zaprosil Tajvan, naj posreduje v zvezi z zmanjšano dobavo podjetja TSMC nemški avtomobilski industriji.

V pismu je poudaril pomen polprevodniških zmogljivosti za nemško avtomobilsko industrijo. Glavni cilj Wuove evropske turneje, ki je obsegala Prago, Bruselj in Milano, je bil pridobiti diplomatsko podporo za Tajvan med evropskimi voditelji.

Cenil je večkratne pozive EU Pekingu, naj ohrani stabilnost v Tajvanski ožini. “Izjavil je, da se lahko Kitajska zaradi agresije do Tajvana sooči tudi z gospodarskimi posledicami. Te posledice bi lahko vključevale sankcije ali druge ukrepe, o katerih razpravljajo evropske države.”

Tajvan se sooča z izzivi

EU sprašuje Kitajsko o izvoru COVID-19 in njenem stališču do rusko-ukrajinskega konflikta. Tajvan se sooča z izzivi pri sodelovanju z Evropo.

Kar zadeva trgovino, Evropska komisija okleva z začetkom pogovorov o dvostranskem sporazumu o naložbah s Tajvanom, verjetno zaradi zaskrbljenosti zaradi morebitnih povračilnih ukrepov Pekinga.

Wu je izrazil globoko zaskrbljenost, da bi lahko bil BIA med Tajvanom in EU talec zastalih pogajanj o CAI. Izpostavil je trdne gospodarske vezi med Tajvanom in EU. Predlagal je, da se preučijo druge možnosti za povečanje dvostranske trgovine in se ne zanašajo na stagnirajoče CAI.

Wu upa, da bo pozitivno vplival na pogled vodstva EU na to zadevo. Zaradi diplomatskega protokola ni mogoče razkriti lokacije in konkretnih uradnikov EU, ki so sodelovali v intervjuju. Wuovo prisotnost v Bruslju je potrdila podpredsednica Evropskega parlamenta Nicola Beer, ki je Tajvan označila za člana demokratične družine.

Kljub molku EU o njegovem obisku in kljub temu, da se Evropejci zavzemajo za nevtralnost v morebitnem sporu med ZDA in Kitajsko glede Tajvana, Wu še vedno upa, da se bo stališče bloka spremenilo.

Nobena razumna država ali voditelj ne more moralno ostati nevtralen ob morebitni kitajski agresiji na Tajvan.

Enako velja za razmere med ZDA in Kitajsko. Če Kitajska začne agresijo, izvaja grozodejstva in krši mednarodne zakone, ZDA posredujejo. Evropske države tega ne morejo ignorirati, saj gre za zadevo med ZDA in Kitajsko.

Pri razpravi o mednarodnih načelih bo Evropa težko spregledala to zadevo.

Vir Portal24 Foto: Pexels