Tajvan stresel potres magnitude 7,4: Umrli najmanj štirje ljudje

ByAna Koren

3. aprila, 2024 ,
Tajvan - Posledice potresa [Foto: Zajem zaslona]

Tajvan stresel potres magnitude 7,4: Umrli najmanj štirje ljudje

V zgodnjih jutranjih urah je Tajvan doživel enega najmočnejših potresov v zadnjih 25 letih. Potres z magnitudo 7,4 je rušil zgradbe, prekinil električno napajanje v več delih otoka in sprožil opozorila pred cunamijem v širši regiji. Vpliv potresa se je razširil tudi na Japonsko in Filipine, kjer so bila izdana opozorila za tsunami, čeprav so bila kasneje preklicana.

V mestu Hualien, ki leži v bližini epicentra potresa, so televizijske postaje predvajale posnetke zibajočih se zgradb in prizorov kaosa, ki jih je povzročil potres. Lokalni mediji poročajo o več ljudeh, ujetih v razvalinah stavb, gasilske ekipe pa se trudijo reševati ujete in ocenjevati škodo.

Potres, ki se je zgodil ob 7.58 po lokalnem času, je imel svoje žarišče na globini 15,5 km ob južni obali otoka. Udar potresa je povzročil izpad električne energije v prestolnici Tajpej in prekinil delovanje hitrih železniških povezav, zaradi česar je več kot 87.000 gospodinjstev ostalo brez električne energije.

Japonska in Filipini, ki ležita v bližini potresnega območja, sta prav tako občutila posledice potresa. Japonski center za potrese je sporočil, da so manjši cunamiji dosegli južno prefekturo Okinave, preden so opozorila pred plimovanjem preklicali. Filipinska seizmološka agencija je izdala opozorilo za obalna območja in prebivalce pozvala, naj se premaknejo na višje lege.

Najmanj štirje mrtvi

Potres je bil čuten celo v Šanghaju na Kitajskem in v mestih provincije Fujian, kar kaže na njegovo moč in obseg vpliva. Tudi v Tajpeju so prebivalci poročali o popotresnih sunkih, ki so dodatno povečevali tesnobo med prebivalstvom.

Kljub katastrofi je bilo poročano, da v Znanstvenem parku South Taiwan, kjer ima sedež eden ključnih proizvajalcev polprevodnikov na otoku, proizvodnja poteka nemoteno. To kaže na visoko stopnjo pripravljenosti in odpornosti nekaterih ključnih industrijskih sektorjev na Tajvanu.

Glede na državno tiskovno agencijo, je bil ta potres najmočnejši, odkar je leta 1999 Tajvan prizadel potres z magnitudo 7,6, ki je terjal okoli 24.000 življenj. Nacionalna gasilska agencija je sporočila, da je v potresu na Tajvanu umrlo najmanj štiri ljudi, vsi v okrožju Hualien, ki leži blizu epicentra. Velika škoda je bila prijavljena tudi v Tajpeju, kjer reševalne ekipe še vedno iščejo preživele v porušenih zgradbah.

Kljub ogromni škodi in izgubi življenj so bila opozorila pred cunamiji preklicana, kar kaže na to, da je najhujša nevarnost morda minila. Vendar pa obsežna prizadevanja za reševanje in obnovo še vedno potekajo, saj se Tajvan sooča z dolgoročnimi posledicami enega najmočnejših potresov v svoji nedavni zgodovini.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona