Takšen je vrstni red kandidatnih list za EU volitve!

Volitve [Foto: Zajem zaslona]

Takšen je vrstni red kandidatnih list za EU volitve!

Državna volilna komisija (DVK) je izvedla žreb za določitev vrstnega reda kandidatnih list za prihajajoče evropske volitve, ki bodo potekale 9. junija. Na glasovnicah bo tako zapisanih enajst kandidatnih list, ki se bodo potegovale za sedeže v Evropskem parlamentu.

Seznam potrjenih kandidatnih list po vrstnem redu žreba je naslednji:

 1. Gibanje Svoboda
 2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
 3. Vesna – Zelena stranka
 4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD)
 5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
 6. Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi)
 7. Levica
 8. Zeleni Slovenije (Zeleni)
 9. Socialni demokrati (SD)
 10. Državljansko gibanje Resni.ca
 11. Nič od tega

Z žrebom določeni vrstni red igra ključno vlogo pri prepoznavnosti strank na glasovnicah, saj lahko vpliva na odločitve volivcev v kabini. DVK zagotavlja, da je bil žreb izveden transparentno in po vseh regulativnih postopkih, s čimer se zagotavlja poštenost volilnega procesa.

Ne spreglejte…

EU bo dobila novo vodstvo, omenjajo se ta imena

Evropski diplomati so že zagnali ključna pogajanja, ki bodo določila novo vodstvo Evropske unije po prihajajočih volitvah v juniju. Volivci iz 27 držav članic EU med 6. in 9. junijem odpravljajo na volišča, da bi izbrali novo zasedbo Evropskega parlamenta. Po volitvah bodo sledila imenovanja na najvišja mesta v EU, ki imajo ključni vpliv na oblikovanje politik, ki vplivajo na življenja 450 milijonov ljudi v regiji.

V ospredju pogovorov je prihodnost Ursule von der Leyen, trenutne predsednice Evropske komisije, ki je izvršna veja EU. Von der Leyen, ki je leta 2019 prevzela položaj z močno podporo evropskih voditeljev, kot je francoski predsednik Emmanuel Macron, bi lahko ostala na svojem mestu. Vendar pa Macron, ključni igralec v prejšnjih pogajanjih, še ni jasno izrazil podpore za njen nov mandat, kar odpira prostor za pogajanja po volitvah.

Macronov predlog in von der Leyen… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/24ur