Talibani po smrtonosnem potresu v Afganistanu pozivajo k več pomoči. Danes so v bolnišnice na oddaljenih območjih Afganistana prispele prepotrebne zaloge medicinske pomoči. Afganistan je ta teden prizadel potres, v katerem je umrlo več kot 1000 ljudi. Talibanska vlada je svet pozvala k večji mednarodni pomoči.

Oblasti so iskanje preživelih v goratem jugovzhodnem območju blizu pakistanske meje že preklicale. V potresu z magnitudo 6,1 je bilo ranjenih okoli 2000 ljudi, poškodovanih ali uničenih je 10.000 domov. (O tem smo že pisali TUKAJ)

V popotresnih sunkih je včeraj na območju približno 160 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Kabul umrlo najmanj pet ljudi. Zdravstveno osebje je povedalo, da zdravstvene ustanove ovirajo njihova prizadevanja za pomoč poškodovanim.

Katastrofa je za stroge afganistanske talibanske vladarje velika preizkušnja. Številne tuje vlade se jih, odkar so lani prevzeli  oblast, zaradi kršenja človekovih pravic izogibajo. Afganistan je bil zaradi zahodnih sankcij odrezan od neposredne mednarodne pomoči. Slednje je tudi krivo za poglobljeno humanitarno krizo s katero se spopadajo v delih države.

S pomočjo na prizadeta območja so pohiteli Združeni narodi in več drugih držav. Še več pomoči bo prispelo v prihodnjih dneh. Talibani so danes pozvali k nadaljnjim pošiljkam pomoči za pomoč žrtvam potresa.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bo država Afganistanu zagotovila humanitarno pomoč v vrednosti 50 milijonov juanov, kar je 7,5 milijona dolarjev, vključno s šotori, brisačami, posteljami in drugim materialom za pomoč prizadetim v potresu. 

Agencija ZN za migracije je v soboto sporočila, da je začela razdeljevati na tisoče zavetišč in higienskih kompletov na prizadetih območjih.

Foto: Reuters