Tanja Fajon ne bo več vodila Socialnih demokratov

ByA.K.

20. marca, 2024 , ,
Tanja Fajon [Foto: Danijel Kovačič/UKOM]

Tanja Fajon ne bo več vodila Socialnih demokratov

Predsednica Socialnih demokratov (SD), Tanja Fajon, je v pismu člane stranke obvestila, da na aprilskem kongresu ne bo več kandidirala za vodenje stranke. “Se na odstop s položaja pripravlja s težkim srcem in da je prišel čas za novo vodstvo SD,” je zapisala Fajon, kar sledi po aferi s sodno palačo, ki je prisilila pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan k odstopu.

“Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže zamisli, in da se z drznimi koraki lotimo izzivov, ki so pred nami. Danes je prvi pomladni dan, z nekaj simbolike verjamem, da je pomlad priložnost za nov začetek. Naj bo torej prvi pomladni dan tudi moje sporočilo optimizma, da zmoremo,” je izjavila Fajon. Kljub svoji odločitvi, da ne bo kandidirala je Fajon članom zagotovila, da ostaja zavezana skupnim vrednotam stranke in da bo še naprej aktivno prispevala k delu SD ter podpirala naslednjo generacijo voditeljev.

Padci in vzponi

Fajon se je v pismu zahvalila članom za njihovo predanost in pogum ter poudarila svoja prizadevanja za razvoj in napredek. Po aferi z nakupom sodne stavbe, ki je stranko “močno prizadel,” verjame, da je najhujše za njimi, čeprav priznava, da so tako stranka kot ona osebno plačali visoko ceno.

Fajon, ki je SD vodila od leta 2020 in je tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve je pri tem dejala, da prizna “, da smo imeli v mojem štiriletnem vodenju stranke veliko vzponov in padcev, političnih turbulenc, ampak sem tudi ponosna na naše dosežke, predvsem pa ostajam zvesta vrednotam in upam, da bodo tudi tisti, ki bodo prevzeli stranko, zvesti socialnodemokratskim vrednotam.«

Ministrica za zunanje zadeve je prepričana, da kljub temu, da ne bo več predsednica stranke, njen ministrski položaj ni ogrožen. “To vse so špekulacije, te odločitve so odvisne od volje stranke, do zdaj se nismo pogovarjali, da bi kogarkoli menjali, tudi ni nobene potrebe po tem. Nič nenavadnega ni, če je predsednik stranke zunaj vlade, ne bo prvič. Mislim, da je to celo bolj pogumna poteza, da imamo tudi vodstvo stranke, ki se bo lahko ukvarjalo samo s stranko,” poudarja Fajon.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič/UKOM