Tanja Fajon, danes zunanja ministrica Republike Slovenije, je v EU parlamentu, pri glasovanju o kandidaturi Ukrajine za vstop v EU, glasovala za odložitev kandidature Ukrajine za vstop v Evropsko unijo.

Ob tem res ne pozabimo, kot je na Twitterju dejala tudi Marta Osojnik, svetovalka z odnose z javnostmi pri Evropski ljudski stranki (EPP Group), da je Tanja Fajon danes zunanja ministrica Slovenije.

Zadeva ima nekoliko daljšo “brado” in se vleče že več let.

Levica v Evropskem parlamentu že od l.2014 nasprotuje kandidaturi Ukrajine za pridružitev Evropski uniji. 16. septembra 2014 je namreč Evropski parlament glasoval in ratificiral pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino ( TUKAJ ).

Vendar pa je lani, 10. februarja 2021, večina levih poslancev v EU parlamentu glasovala proti pridružitvenem sporazumu z Ukrajino.

16. decembra lani je Evropski parlament obsodil rusko agresijo na Ukrajino in pozval k vzpostavitvi dolgoročne perspektive pridruževanja Ukrajine Evropski uniji. Večina poslancev levice je glasovala proti celotni resoluciji. (Več TUKAJ , posebej strani 154 – 155).

Konec Februarja 2022 sta dva sopredsedujoča Levice v EU, Manon Aubry in Martin Schirdewan, vložila amandma (27), s katerim so poslanci levice želeli odložiti kandidaturo v okviru Resolucije Evropskega parlamenta o ruski agresiji na Ukrajino. Omenjeni amandma (27) je bil 1. marca 2022 preglasovan in zavržen.

Amandma:

Evropski parlament je sicer izglasoval podporo kandidaturi Ukrajine, o čemer smo pisali TUKAJ.

Vir: Cliona Connoly, EPP Group, Twitter