Zakaj je ovadba zoper nekdanjega ministra Zdravka Počivalška pri poslih zaščitne opreme, ki so jih pred dvemi leti razkrili v Tarči, ležala v predalu vodje NPU-ja do konca volitev? Kako si novo vodstvo predstavlja depolitizacijo policije?

Gost Tarče je bil novi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sodelovati bi moral tudi nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, a si je premislil. Gost drugega dela oddaje je bil Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav

Kako težko bo dokazati naklep oškodovanja javnih sredstev in zlorabe položaja?

“Same vsebine kazenske ovadbe ne poznam. Na to, kar sem gledal v prispevku, pa bi lahko rekel, da tukaj sploh ni vprašanje, ali je naklep bil podan ali ne. Izvršenih je bilo več dejanj, ki kažejo na to,” je odgovoril novi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Ali lahko pričakujemo, da bo, kot je pri nas to pogosto običajno, treba na sodni epilog čakati kakšnih 10 let?

Lindav je odgovoril, da dela državnega tožilstva in sodišč ne more komentirati. To ni v njegovi pristojnosti.

“Lahko pa kot kriminalist in kot v. d. generalnega direktorja policije povem, da dejansko včasih kriminalistične preiskave lahko trajajo dolgo. Spomnimo se primerov, ko smo zasegali cele tovornjake dokaznega materiala. Pri gospodarski kriminaliteti pa je to še toliko očitneje, ker gre običajno za velike količine podatkov, listin, ki jih je treba ovrednotiti, pogledati” 

Boštjan Lindav
Sama ovadba naj bi toliko časa stala pri vodji NPU-ja, ker da so popisovali priloge, so pojasnjevali takrat pristojni. Lahko popis prilog traja pet mesecev?

“Mislim, da ne. Tukaj je temeljno vodilo, da je treba delo organizirati tako, da je opravljeno čim prej. Prav to je eden od temeljnih razlogov, da sem kot v. d. generalnega direktorja policije odredil nadzor nad delom NPU-ja,” je odgovori Lindav.

Po besedah Lindava je treba vedeti, da je NPU specializirana enota, ki pri svojem delu uporablja posebne metode. “Kot kriminalistu in praktiku, tudi kot vodstvenemu kadru. Kar nekaj časa sem se ukvarjal z vodenjem kriminalistične policije. Se mi zdi neprimerno, da popis prilog, tudi če jih je veliko, traja nerazumno dolgo.”

Delo mora biti opravljeno strokovno, učinkovito in zakonito. “Ne glede na to, kateri datum kaže koledar. Ali so takrat volitve ali kaj drugega, to ne sme igrati vloge,” je pojasnil. Kriminalisti se ne smejo ozirati na koledar. Ali na ‘vtis’, ki ga lahko dobi javnost, da nekaj počnejo nalašč tik pred volitvami ali po njih.

In kako bo zagotovil nepolitičnost, če bo preiskovan kateri od politikov zdajšnje oblasti?

“Povabilo za sprejem te funkcije sem dobil od ministrice za notranje zadeve. Mene ni postavila nobena oblast. V več javnih medijih sem že povedal, da bom ves čas zagovarjal depolitizacijo. Umik politike iz policije. Notranja ministrica kot nekdanja generalna direktorica policije zelo dobro pozna meje, do katerih lahko gre. Glede na to, da jo poznam in vem, da je izredno načelna. Sem prepričan, da si nikoli ne bo dovolila prestopiti te meje.” 

Boštjan Lindav
Tomaž Vesel

“Že daljše časovno obdobje opažamo močno navezanost komunikacijskih ali medijskih agencij pri različnih vrstah poslov. Ne samo tistih, povezanih z oglaševanjem. Kjer poskrbijo za to, da se oblikuje strategija, da se distribuira po različnih medijih. Večkrat opažamo tudi, da se distribuira po medijih, ki so oblasti bližje ali pa imajo v njih celo lastniške deleže,” je v Tarči povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

“Ena izmed prioritet, ki smo si jih zadali pri revidiranju nabav zaščitne opreme, je bila osvetliti vlogo posameznih akterjev. Zelo zanimivo je, da je na ministrstvu, ki ga omenjate (ministrstvo za gospodarstvo, op. n.), delalo kar nekaj ljudi. Po sistemizaciji nekega normalnega poslovanja ministrstva jih ne poznamo. To so pooblaščenci ministra, posredniki, elektronska komunikacija poslancev in drugih oseb. Tako da je bil ta čas resnično kaotičen.” 

Tomaž Vesel

“Resno bo treba poseči v zakon o volilni in referendumski kampanji, pa tudi v zakon o poslovanju političnih strank, kar smo že predlagali. Kajti dalo bi se govoriti o tem, da so sledi, kako pride denar iz javnega sektorja v volilne kampanje. Kar je problematično samo po sebi,” je sklenil Vesel.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: STA