Taylor Swift zaradi ‘fatfobičnega’ odziva spremenila spot

ByA.K.

29. oktobra, 2022
Taylor Swift zaradi ‘fatfobičnega’ odziva spremenila spot

Taylor Swift je po burnem odzivu javnosti preuredila glasbeni video. V originalnem videospotu za Anti-hero pevka stopi na tehtnico, kjer se izpiše “FAT”, medtem ko njen alter ego razočarano zmajuje z glavo.

Kritiki so rekli, da je bil prizor “fatfobičen” in je okrepil negativne konotacije z besedo “debel”.

Anti-hero je ena od skladb s Swiftovega novega albuma Midnights. Izdan prejšnji teden je že podrl rekord največkrat predvajanih albumov na Spotifyju v enem dnevu… o tem smo pisali tukaj.

A je uspeh albuma v nekaterih delih zasenčen z razpravo in kritiko videa Anti-hero, ki ga je Swift napisala in režirala.

Newyorška pisateljica Amanda Richards je tvitnila: “Zakaj je maščoba monolit za neuspeh?”

“Prepričana sem, da je v Taylorjevi osebni izkušnji ogromno odtenkov, vendar nianse niso tisto, kar dobiš iz tega prizora – namesto tega dobiš še en hiter opomnik, da je maščoba grozna stvar imeti, biti, čutiti. In odkrito povedano, tega preprosto ne potrebujemo več,” je zapisala v svojem spletnem glasilu.

Podpora

A je pevka prejela tudi pohvale in podporo. Na spletu so mnogi mnenja, da je zgolj izrazila lastne izkušnje s težavami s telesno podobo.

“Torej, ko je končno spregovorila o svojih negotovostih, so ji dali občutek, da mora spet utihniti o njih. Sovražim ta svet,” je zapisal en uporabnik Twitterja .

Sunny Hostin, sovoditeljica ameriške pogovorne oddaje The View, je dejala, da so kritiki “zgrešili bistvo”.

“Opisala je osebno izkušnjo in odkrito povedano, to je osebna izkušnja, ki jo doživi veliko žensk.”

11-kratna dobitnica grammyja je v preteklosti odkrito govorila o svojih težavah s telesno podobo in motnji hranjenja. Swiftin Netflixov dokumentarni film Miss Americana vsebuje montažo slabšalnih komentarjev o njenem videzu – s poudarkom na intenzivnem nadzoru, s katerim se sooča.

Beat, dobrodelna organizacija za motnje hranjenja v Združenem kraljestvu, je dejala, da pozdravlja montažo videa. “Ko se javne osebnosti, kot je Taylor Swift, odločijo spregovoriti o svojih potovanjih z motnjo hranjenja, ima to lahko pozitiven vpliv,” je dejal Tom Quin, direktor zunanjih zadev pri Beatu. “Vendar bi jih tudi pozvali, naj bodo pozorni na učinek, ki bi ga lahko imele njihove upodobitve, in naj to storijo občutljivo,” je še dodal.

Taylor Swift je zadnja zvezdnica s seznama A, ki je bila v zadnjem času prisiljena spremeniti svoje delo. Junija je Lizzo spremenila besedilo svoje pesmi Grrrls, da bi odstranila žaljivo žaljivko. Nekaj tednov kasneje je Beyonce naredila isto v svoji skladbi Heated.

Foto: EPA