Tečaji delnic na evropskih borzah so se nekoliko zvišali

ByA.K.

9. januarja, 2023 , ,

Tečaji delnic na evropskih borzah so se nekoliko zvišali

Tečaji delnic na evropskih borzah so se nekoliko zvišali in s tem nadaljevali pozitiven niz prejšnjega tedna. Nadaljnje rahljanje omejevalnih covidnih ukrepov na Kitajskem je namreč vzpodbudilo vlagatelje. Indeks vodilnih evropskih delnic STOXX 600 se je zvišal za 0,3 odstotka, prejšnji teden jeposkočil za 3,4 odstotka.

Londonski indeks FTSE je pridobil 0,22 odstotka, na 7715 točk.

Frankfurtski DAX je napredoval za 0,26 odstotka, na 14.647 točk.

Pariški CAC je pridobil 0,12 odstotka in je na 6868 točk.

Tečaji delnic so se zvišali tudi na azijskih borzah. Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI, brez Japonske, se je do 9.30 zvišal za približno 2 odstotka in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih mesecih. Ob tem so tečaji delnic v Šanghaju, Avstraliji, Hongkongu in Južni Koreji zrasli med 0,6 in 2,6 odstotka. Na Japonskem danes zaradi praznika ni dela.

Optimizem zaradi Kitajske

Na borzah vlada dobro razpoloženje, saj vlagatelji upajo na pospešitev rasti kitajskega gospodarstva. Tamkajšnje oblasti pospešeno sproščajo omejevalne covidne ukrepe.

Kitajska prvič po začetku pandemije odprla meje

Na Kitajsko so začeli iz vseh smeri in na vse načine prihajati popotniki, željni težko pričakovanih srečanj. Kitajci so namreč danes odprli svoje meje, zaprte od začetka pandemije koronavirusa… več tukaj.

Prihodnji meseci bodo zahtevni, saj številne bolnišnice in krematoriji poročajo, da so pod pritiskom zaradi velikega števila okuženih in umrlih zaradi covida. Vlagatelji pa medtem upajo, da se bosta življenje in potrošnja, ko bo val okužb mimo, normalizirala. Na trenutne težave se zato ne odzivajo.

Še toliko bolj, ker je kitajska centralna banka napovedala, da bo finančno podprla domačo potrošnjo, ključne naložbene projekte in nepremičninski trg.

Pričakuje se poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA

Delniški indeksi na Wall Streetu so v petek poskočili za več kot 2 odstotka, saj so novi gospodarski podatki podprli upanje, da bi ameriška centralna banka lahko upočasnila tempo dvigovanja obrestnih mer.

V torek bo v središču pozornosti vlagateljev predstavitev predsednika Feda Jeroma Powella na srečanju centralnih bankirjev v Stockholmu.

V četrtek pa se obeta poročilo o decembrskih cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bo verjetno pokazalo, da inflacijski pritiski še popuščajo.

In konec tedna se v ZDA začenja sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, ki bi lahko precej vplivala na smer trga, glede na to, da posebnih rezultatov zaradi visoke inflacije in upočasnjene gospodarske rasti ni pričakovati.

vir