Tečaji delnic na evropskih borzah so se zvišali

Tečaji delnic na evropskih borzah so se zvišali. Vlagatelje je namreč spodbudilo nadaljnje sproščanje omejevalnih koronskih ukrepov na Kitajskem, kar naj bi podprlo rast tamkajšnjega gospodarstva.

Indeks vodilnih evropskih delnic STOXX 600 se je ob 9.30 zvišal za 0,6 odstotka. A od začetka leta je v rdečem za okoli 12 odstotkov.

Londonski indeks FTSE je zjutraj pridobil 0,05 odstotka in je na 7473 točkah.

Frankfurtski DAX je poskočil za 0,84 odstotka, na 14.057 točk.

Pariški CAC je višje kar za 1,10 odstotka, na 6575 točk.

Tečaji delnic so se zvišali tudi na azijskih borzah. Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI brez japonskih delnic je bil okoli 9.30 dopoldan 0,5-odstoten plus.

Ob tem se je na tokijski borzi indeks Nikkei okrepil za 0,2 odstotka, tečaji delnic v Južni Koreji in Šanghaju so zrasli med 0,7 in 0,9 odstotka. V Avstraliji, Hong Kongu in Novi Zelandiji zaradi praznikov ni dela.

Analitik: Kitajsko gospodarstvo bi si lahko opomoglo prej, kot je bilo pričakovano

Vlagatelje je spodbudila napoved kitajskih oblasti, da bodo z 8. januarjem odpravile karanteno za potnike pri vstopu v državo. To je protikoronski ukrep, ki velja že tri leta. Analitiki pravijo, da to pomeni, da se lahko gospodarske dejavnosti v mestih zelo hitro vrnejo v normalno stanje.

“Večina kitajskih mest bi si lahko opomogla od prvega šoka zadnjega vala širjenja covida-19 že januarja, kar bi bilo prej, kot je bilo pričakovano,” je dejal Chaoping Zhu. Zhu je strateg pri JPMorgan Asset Management.

Obstaja sicer nevarnost, da se bo z odpravo omejitvenih ukrepov širjenje okužbe pospešilo in trajalo dlje časa, kar bi lahko pomenilo pritisk na zdravstveni sistem in celotno gospodarstvo v naslednjih mesecih. Pozitivno na trge vpliva tudi rast ameriških terminskih indeksov, ki napovedujejo pozitivno odprtje Wall Streeta.

Wall Street je na robu največjega padca delnic na letni ravni

Terminski indeks S&P 500 je trenutno višji za okoli 0,6 odstotka. Posebnega ekonomskega razloga za rast tečajev delnic ni, vlagatelji pa ob koncu leta upajo na običajno “božičkovo rast”, torej olepšanje portfelja.

Wall Street se sooča z največjim padcem tečajev delnic na letni ravni po finančni krizi leta 2008 zaradi agresivnega zviševanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke za zajezitev inflacije.

Trenutno je indeks S&P 500 od začetka leta nižji za 19,3 odstotka.

Nasdaq je izgubil skoraj 33 odstotkov.

Dow Jones pa približno 8,6 odstotka.

Vlagatelje poleg naraščajočih obrestnih mer skrbi tveganje, da bo največje svetovno gospodarstvo prihodnje leto zašlo v recesijo.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Po 28 letih se kot uradni denar poslavlja legendarna hrvaška kuna

Po 28 letih se kot uradni denar poslavlja hrvaška kuna. Na novega leta dan jo bo zamenjal evro. Več kot 500 milijonov bankovcev in okoli 5200 ton kovancev bodo poslali v stroje za rezanje in taljenje. Kune kot papirni in kovinski denar ter lipe kot kovanci v apoenih manj kot eno kuno so bile uvedene 30. maja 1994, na dan Hrvaške državnosti… več tukaj.

By A.K.

Komentar: