Tečaji delnic na svetovnih borzah so prejšnji teden padli

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Tečaji delnic na svetovnih borzah so prejšnji teden padli

Prejšnji teden so tečaji delnic na svetovnih borzah padli, saj inflacija ne upada tako hitro, kot so vlagatelji upali. Tržne ocene o tempu zniževanja obrestnih mer s strani centralnih bank so se izkazale za preveč optimistične.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks padel za 0,9 odstotka na 38.686 točk, S&P 500 je zdrsnil za 0,5 odstotka na 5277 točk. Indeks Nasdaq je upadel za 1,1 odstotka na 16.735 točk. Gibanje indeksa je trenutno najbolj odvisno od nihanj tehnološkega sektorja in makroekonomskih podatkov.

Tehnološki sektor že dolgo vodi v rasti, vendar se pojavljajo vprašanja o vzdržnosti te rasti, ki jo poganja evforija okoli razvoja umetne inteligence. Zaradi tega v zadnjem času močno nihajo tečaji delnic v tehnološko-komunikacijskem sektorju. Trg se giblje glede na makroekonomske podatke, predvsem tiste, ki nakazujejo gibanje inflacije.

FED obrestnih mer verjetni ne bo nižal

Tečaji delnic že mesece rastejo zaradi špekulacij, da bo ameriška centralna banka letos agresivno znižala obrestne mere, kar bi podprlo gospodarsko rast. Vendar so te špekulacije oslabele, saj zadnji makroekonomski podatki kažejo, da so inflacijski pritiski v ZDA še vedno močni in da je trg dela še vedno močan. Zato vodilni v FED-u ponavljajo, da bi obrestne mere lahko ostale povišane dlje, kot je bilo pričakovano.

Trg kljub temu upa na bolj optimističen scenarij, po katerem bi FED do konca leta dvakrat znižal obrestne mere, morda že s septembrom.

Padci tudi na evropskih borzah

Kljub slabim rastim indeksov na Wall Streetu so tečaji delnic ves maj močno rasli. Indeks Nasdaq je poskočil za skoraj 7 odstotkov, S&P 500 za okoli 4,8 odstotka, Dow Jones pa za 2,4 odstotka. V maju so vsi trije indeksi dosegli rekordne vrednosti.

Na evropskih borzah so tečaji delnic prejšnji teden padli. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,5 odstotka na 8275 točk. Frankfurtski DAX je zdrsnil za 1,05 odstotka na 18.497 točk. Pariški CAC je nižji za 1,3 odstotka in je na 7992 točk. Kljub temu so indeksi maja zabeležili rast, pri čemer je indeks vodilnih evropskih delnic STOXX 600 v zadnjem mesecu pridobil 2,3 odstotka.

Trge so podprle ocene, da bo Evropska centralna banka že junija začela zniževati obrestne mere. ECB naj bi to storila prihodnji teden, vendar zadnji podatki kažejo, da se je inflacija v evroobmočju maja zvišala z 2,4 na 2,6 odstotka, kar pomeni, da agresivnejšega tempa zniževanja obrestnih mer do konca leta ni pričakovati.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik