Tečaji svetovnih delnic rastejo zaradi pričakovanj o koncu dvigovanja obrestnih mer

Tečaji svetovnih delnic pridobivajo na moči, saj se vlagatelji odločajo, da so centralne banke, vključno z ameriško, končale obdobje zviševanja obrestnih mer zaradi umirjanja inflacije.

Na Wall Streetu je pretekli teden zaznamoval močan dvig indeksov. Dow Jones se je povzpel za 5,1 odstotka, doseže 34.061 točk. S&P 500 se je dvignil za 5,9 odstotka, dosegel je 4.358 točk. Indeks Nasdaq pa je pridobil 6,6 odstotka, dosegel je 13.478 točk. Ta impresiven skok indeksov odraža prepričanje vlagateljev, da se je cikel dvigovanja obrestnih mer ameriške centralne banke zaključil.

Vodstvo Federal Reserve (FED) je na svoji zadnji seji odločilo, da obrestne mere ostanejo nespremenjene, znotraj razpona od 5,25 do 5,50 odstotka. To je bila druga zaporedna seja, na kateri FED ni spreminjal obrestnih mer, potem ko jih je prejšnje dvigoval zaradi visoke inflacije na prejšnjih 11 sejah. Kljub namigom predsednika FED-a, Jeroma Powella, o možnosti nadaljnjega dviga obrestnih mer, večina analitikov meni, da to ne bo potrebno. Pomemben dejavnik bo, kako so njegove besede in dvig donosnosti državnih obveznic vplivali na gospodarstvo, saj se obresti na posojila za državljane in podjetja pogosto določajo glede na obresti na obveznice.

“Powellove izjave so bile tisto, kar so vlagatelji želeli slišati,” je povedal Justin Burgin, podpredsednik pri Ameriprise Financial.

Dobri poslovni rezultati

Dobro razpoloženje na trgu podpirajo tudi poslovni rezultati podjetij, čeprav so nekatera znižala svoje ocene za četrti kvartal. Do zdaj je več kot 400 podjetij iz indeksa S&P 500 objavilo svoje poročila za tretji kvartal, pri čemer je 81 odstotkov doseglo višje dobičke od pričakovanj analitikov. To kaže, da so dobički podjetij v tretjem kvartalu v primerjavi z lanskim obdobjem porasli za 5,7 odstotka. Slednje je sicer precej več od pričakovane 1,6-odstotne rasti ob začetku oktobra.

Vendar pa so se ocene dobičkov za četrti kvartal nekoliko zmanjšale. Analitiki so sprva pričakovali 11-odstotno letno rast zaslužka, zdaj pa se pričakuje 7,2-odstotna rast. Kljub temu pa analitiki še vedno napovedujejo znatno rast dobička v zadnjem kvartalu letošnjega leta.

Na evropskih borzah so se tudi tečaji delnic zvišali, saj vlagatelji upajo, da Evropska centralna banka ne bo nadaljevala zviševanja obrestnih mer, saj se inflacija v evroobmočju postopoma umirja. Londonski indeks FTSE se je dvignil za 1,7 odstotka, dosegel 7.417 točk, frankfurtski DAX se je povečal za 3,4 odstotka, dosegel 15.189 točk, medtem ko je pariški CAC pridobil 3,7 odstotka in doseže 7.047 točk.

vir

Foto: Portal24