Strah pred krizo prehranske varnosti

Ena od posledic ruske invazije bi po mnenju Evropske komisije lahko bila načrtovana. Bruselj namreč obtožuje Moskvo, da ogroža ne le izvoz energije, ampak tudi oskrbo s hrano. Evropska unija se upravičeno boji posledic, ki bi jih kriza varnosti preskrbe s hrano lahko imela za države s srednjimi in nizkimi dohodki.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru v Davosu dejala, da Rusija zdaj zadržuje lasten izvoz hrane kot obliko izsiljevanja, zadržuje dobavo, da bi zvišala svetovne cene, ali si prizadeva za trgovanje s pšenico v zameno za politično podporo.

Von der Leyen Moskvo obtožila namerne sabotaže. “V Ukrajini, ki so jo okupirali Rusi,  je ruska vojska zasegla zaloge žita in stroje. Rusko topništvo namerno bombardira skladišča žita v Ukrajini. Ruske vojne ladje v Črnem morju pa blokirajo ukrajinske ladje, polne pšenice in sončničnih semen. Posledice teh sramotnih dejanj lahko vidijo vsi.”

Posledica tega je, da so države, ki so od Ukrajine odvisne zaradi oskrbe z žitom prehransko ogrožene. 50 odstotkov svojih zalog žita namreč, mnoge države v Afriki in na Bližnjem vzhodu dobijo iz Ukrajine.

Kaj pravi Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo?

Maximo Torero, glavni ekonomist Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), pravi, da se bo kriza s časom verjetno še poglabljala. “Naša glavna skrb za naslednje leto je povezana z dejstvom, da je Ruska federacija prvi izvoznik gnojil na svetu. To bi lahko zaprlo velike donose tudi drugje po svetu.”

Evropska komisija je večkrat izjavila, da  je pomanjkanje hrane, ki je povzročeno z vojno za Evropo za zdaj vsaj kratkoročno ne skrbi.  Revnejše države, ki jih je kriza COVID-19 že prizadela, pa bi lahko utrpele posledice. 

Da bi ublažili posledice, FAO predlaga instrument „Hrana za financiranje“ za pomoč prizadetim s kritjem dela povečanega uvoznega računa. To bi, pravi Torero, “pomagalo državam, da se nekaj časa spopadejo in se izognejo socialnim nemirom”.

FAO pa želi najti tudi rešitev za pomanjkanje gnojil. “Težava je vprašanje oskrbe,” pojasnjuje Torero. “Zaradi manjšega izvoza iz Rusije iščemo, kako bi lahko izboljšali učinkovitost uporabe gnojil. Torej, nove zemljevide tal, da lahko zmanjšamo odpadke, in če je tehnično mogoče, odložimo močno uporabo na začetku – ko opravite sajenje – na kasnejša obdobja.”

Naslednji teden se bodo voditelji EU udeležili izrednega vrha Evropskega sveta, na dnevnem redu bo tudi varnost preskrbe s hrano, sankcije proti Rusiji in širše stanje vojne v Ukrajini.

Vir besedila: Euronews

Vir fotografije: Consilium Europa EU