Teden na borzah: Wall Street blesti, evropske borze v rdečem

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Teden na borzah: Wall Street blesti, evropske borze v rdečem

Na Wall Streetu so borzni indeksi prejšnji teden že četrtič zapored zrasli in dosegli rekordne vrednosti, medtem ko so na evropskih borzah tečaji delnic nekoliko zdrsnili z rekordnih ravni. Na Wall Streetu je Dow Jones pridobil 1,2 odstotka, na 40.003 točke, S&P 500 je zrasel za 1,5 odstotka, na 5303 točke, medtem ko je indeks Nasdaq poskočil za 2,1 odstotka, na 16.685 točk.

Rast indeksov na Wall Streetu je že četrti teden zapored in doseganje rekordnih vrednosti je predvsem posledica upanja vlagateljev, da bo inflacija v ZDA v prihodnje oslabela, kar bi ameriški centralni banki omogočilo znižanje obrestnih mer. Prejšnji teden so namreč objavili podatke, da so se cene življenjskih potrebščin aprila zvišale nekoliko manj od pričakovanj.

S temi podatki so ponovno oživela ugibanja, da bo ameriška centralna banka v drugi polovici leta dvakrat znižala obrestne mere, septembra in decembra, vsakič po 0,25 odstotne točke.

Inflacija nad ciljno ravnjo

Kljub optimizmu vlagateljev je inflacija še vedno precej nad ciljno ravnijo dveh odstotkov FED-a, novi podatki pa so tudi pokazali, da so cene pri proizvajalcih aprila zrasle bolj od pričakovanj. To bi lahko v prihodnjih mesecih spodbudilo rast življenjskih cen. Voditelji FED-a poleg tega ponavljajo, da niso prepričani, da je bila inflacija omejena, in da se jim z znižanjem obrestnih mer ne mudi.

Zato se postavlja vprašanje, kako realne so tržne ocene o znižanju obrestnih mer. Še toliko bolj, ker se je v začetku leta špekuliralo, da bo Fed letos obrestne mere znižal vsaj petkrat, skupaj za 1,5 odstotne točke.

“Zdi se, da so vsi osredotočeni na to, kaj bi FED lahko storil ali ne, glede na to, da smo leto začeli s pričakovanji, da se bodo obrestne mere znižale morda kar šestkrat, zdaj pa so ta pričakovanja padla na eno do dve znižanji,” pravi Silas Myers, direktor pri Mar Vista Investment Partners.

Na evropskih borzah je prejšnji teden trgovalo previdno, kar je povzročilo, da so indeksi zdrsnili z rekordnih ravni, ki so jih dosegli pred tednom dni. Londonski FTSE je prejšnji teden izgubil 0,2 odstotka, na 8420 točk, medtem ko je frankfurtski DAX padel za 0,4 odstotka, na 18.704 točk, pariški CAC pa 0,6 odstotka, na 8167 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik