Teden na Wall Streetu: Rekordna dosežka S&P 500 in Nasdaq

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Teden na Wall Streetu: Rekordna dosežka S&P 500 in Nasdaq

Na Wall Streetu sta indeks S&P 500 in Nasdaq sredi prejšnjega tedna dosegla novo rekordno raven, preden sta kasneje izgubila del rasti zaradi korekcije cen tehnoloških delnic.

V preteklem tednu je Dow Jones pridobil 1,45 odstotka, dosegel 39.150 točk, S&P 500 pa je zrasel za 0,6 odstotka na 5464 točk. Nasdaq je ostal skoraj nespremenjen pri 17.689 točkah. Gibanje največje svetovne borze je že dlje časa odvisno predvsem od tehnoloških delnic.

S&P 500 prvič presegel 5500 točk

Do sredine tedna se je nadaljevala rast cen v tehnološkem sektorju, kar je povzročilo, da je S&P 500 prvič v zgodovini prebil mejo 5500 točk. Delnica proizvajalca čipov Nvidia je bila najsvetlejša zvezda na trgu, saj je zaradi evforije glede razvoja umetne inteligence njena cena od začetka leta poskočila za več kot 155 odstotkov. Tržna vrednost podjetja je presegla 3200 milijard dolarjev, kar je Nvidia postavilo na vrh med podjetji po tržni kapitalizaciji, pred Microsoft.

“Vse je igra Nvidie, ostali pa se samo pretvarjamo, da smo tam,” je komentiral Michael Green, strateg pri Simplify Asset Management.

Raste tudi energetski sektor

V drugem delu tedna so padli tečaji delnic Nvidie in večine drugih tehnoloških velikanov, kar je povzročilo zdrs indeksov S&P 500 in Nasdaq z rekordnih ravni. Medtem ko je tehnološki sektor padal, so delnice energetskega sektorja rasle zaradi rasti cen nafte v zadnjih tednih. To je prispevalo tudi k rasti indeksa Dow Jones.

Pozornost na izjave vodilnih v ameriški centralni banki

Vlagatelji so prejšnji teden pozorno spremljali izjave vodilnih v Ameriški centralni banki (FED). Večina jih je poudarila, da inflacija ostaja nad ciljnimi dvema odstotkoma, zato z zniževanjem obrestnih mer ne bodo hiteli. Po nedavnih ocenah v FED-u letos pričakujejo le enkratno znižanje obrestne mere za 0,25 odstotne točke, kljub špekulacijam o morebitnih dveh znižanjih.

Evropske borze nadomestile del izgube

Na evropskih borzah so prejšnji teden tečaji delnic rasli. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 1,1 odstotka na 8237 točk, frankfurtski DAX za 0,9 odstotka na 18.163 točk, pariški CAC pa za 1,7 odstotka na 7628 točk. Indeksi so tako nadomestili del izgube iz prejšnjega tedna, ko so močno padli zaradi politične negotovosti v Franciji po razpisu izrednih parlamentarnih volitev.

Trge je spodbudila švicarska centralna banka, ki je že drugič znižala obrestne mere za 0,25 odstotne točke. Čeprav je britanska centralna banka (BoE) prejšnji teden pustila obrestne mere nespremenjene, se pričakuje, da bodo voditelji BoE kmalu znižali ceno denarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik