Tedenski povzetek: Evropski trgi nižje, Wall Street nadaljuje rast, Azija neenotna

Foto: Portal24 (AI)

Tedenski povzetek: Evropa na prepihu politične negotovosti, Wall Street ohranja rast, azijski trgi mešani

Ta teden so evropski trgi zaradi politične negotovosti, ki še naprej vpliva na razpoloženje vlagateljev večinoma padli. Pred parlamentarnimi volitvami v Franciji so se francoski delniški trgi znova znašli pod pritiskom. Na drugi strani Atlantika je Wall Street podaljšal svoj zagon navzgor zaradi dviga tehnoloških delnic, medtem ko so bili delniški trgi v Aziji mešani zaradi različnih gospodarskih dinamik.

Evropa

Evropski trgi so teden zaključili z negativnim tonom. Indeks Euro Stoxx 600 je padel za 1,07 odstotka, CAC 40 za 1,28 odstotka, FTSE 100 pa za 0,70 odstotka. Edini, ki je zaključil v pozitivnem območju, je bil DAX z rastjo 0,23 odstotka v zadnjih petih trgovalnih dneh. Francoske in britanske delnice so bile še posebej pod pritiskom zaradi prihajajočih volitev.

Med sektorji so se potrošniške delnice slabo odrezale, potem ko je H&M objavil četrtletni dobiček, ki je bil nižji od pričakovanega, kar je povzročilo 14-odstoten padec delnic podjetja. V tednu so delnice Nestleja padle za 2,68 odstotka, L’Oréala za 3,41 odstotka. Unilever Plc je bil nižje za 1,4 odstotka. V začetku junija je Inditex, lastnik Zare, poročal o upočasnitvi prodaje v prvem četrtletju. Pritisk na potrošniške delnice nakazuje, da visoki življenjski stroški obremenjujejo potrošnjo.

Evropski energetski sektor

Nasprotno pa se je energetski sektor okrepil zaradi naraščajočih cen surove nafte. Delnice Shell so v zadnjih petih trgovalnih dneh zrasle za 3 odstotke, BP pa za 1,34 odstotka. Vendar pa to lahko zamegli globalne inflacijske obete.

Farmacevtske delnice so ostale odporne. Delnice Novo Nordisk so dosegle najvišjo vrednost vseh časov po novici, da namerava družba vložiti 4,1 milijarde dolarjev v novo tovarno v ZDA. Slednje je njihove delnice dvignilo za 1,79 odstotka. Delnice Roche GS so se zvišale za 0,12 odstotka v primerjavi s prejšnjim tednom.

Medtem so delnice Airbusa padle za 12 odstotkov v zadnjih petih trgovalnih dneh. Proizvajalec letal je namreč znižal svoje obete za leto 2024, in sicer zaradi motenj v dobavni verigi. Industrijske in obrambne delnice, kot so Rolls Royce in BAE Systems, so prav tako utrpele izgube, pri čemer je Rolls Royce padel za 5,2 odstotka, BAE Systems pa za 2,07 odstotka.

V valutah je evro še naprej slabel v primerjavi z ameriškim dolarjem zaradi negotovega političnega okolja. Tečaj evra je ostal pod 1,07 USD, kar je tritedensko dno.

Wall Street

Ameriški delniški trgi so nadaljevali z rastjo, vendar počasneje. Tehnološki velikani so še naprej spodbujali rast na Wall Streetu, medtem ko so drugi sektorji zaradi pričakovanj o “višjih obrestnih merah za daljše obdobje” pridobili manj. Industrijski indeks Dow Jones je zrasel za 0,04 odstotka, S&P 500 za 0,33 odstotka, Nasdaq pa za 0,93 odstotka v petih trgovalnih dneh.

Na sektorski ravni so trije od enajstih sektorjev dosegli rast, pri čemer je telekomunikacijski sektor zrasel za 2,22 odstotka, poganjala pa sta ga Alphabet in Meta Platforms, ki sta se povečala za 5,2 odstotka oziroma 3,6 odstotka. Potrošniški diskrecijski sektor je prav tako zrasel za 1,51 odstotka. Rast je prišla zaradi Amazona in Tesle, ki sta se povečala za 6,31 odstotka oziroma 8,73 odstotka. Amazonove delnice so dosegle novo najvišjo vrednost zaradi dviga, ki ga spodbuja umetna inteligenca, njegova tržna kapitalizacija pa je prvič presegla 2 bilijona dolarjev.

Energetski sektor je zrasel za 0,65 odstotka sredi dvomesečno visokih cen nafte. Po drugi strani pa so zaostajali sektorji osnovnih storitev široke porabe, tehnologije, industrije in komunalnih storitev, pri čemer so padli za več kot 1 odstotek. Ustvarjanje dobička v Nvidii je največ prispevalo k zdrsu v tehnološkem sektorju.

Vlagatelji bodo pozorno spremljali podatke o izdatkih za osebno potrošnjo (PCE) v ZDA, ki bodo merili inflacijsko pot v državi.

Azijski trgi

Azijski borzni trgi so imeli mešan teden. Japonski Nikkei 225 je zrasel za 3,13 odstotka, avstralski ASX 200 je ostal nespremenjen, kitajski indeks Hang Seng pa je padel za 1,72 odstotka v zadnjih petih trgovalnih dneh.

Letna inflacija v Avstraliji je maja znašala 4 odstotke, kar je višje od pričakovanih 3,8 odstotka in ostaja visoka tri mesece zapored. To vzbuja zaskrbljenost, da bo avstralska centralna banka povišala svojo uradno denarno obrestno mero na naslednjem avgustovskem zasedanju po petih zaporednih premorih.

Japonski delniški trgi so dosegli dvomesečni vrh, ko je japonski jen v primerjavi z ameriškim dolarjem padel na najnižjo vrednost v zadnjih 28 letih, tečaj pa se je dvignil nad 161 jenov za en dolar. Kitajski delniški trgi so še naprej oslabeli zaradi naraščajočih trgovinskih napetosti z ZDA, EU in Kanado.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Portal24 (AI)