Prestrašeni otroci so iz Iz učilnic v Teksasu, kjer se je odvijal pokol, klicali pomoč na 911 in prosili policijo, naj posreduje. Približno 20 policistov je namreč čakalo na hodniku skoraj eno uro preden so naposled vstopili in strelca ustrelili, so v petek sporočile tamkajšnje oblasti.

Vsaj dva otroka sta, po besedah ​​polkovnika Stevena McCrawa, direktorja oddelka za Teksas, v torek iz učilnice četrtega razreda opravila več klicev v sili. Spomnimo, v šolo je s polavtomatsko puško AR-15 vstopil 18-letni Salvador Ramos.

Poveljnik, ki je bil na kraju samem, je takrat verjel, da je Ramos zabarikadiran v notranjosti in da otroci niso več v neposredni nevarnosti, kar je policiji dalo čas za pripravo, je dejal McCraw.

“Če gledam nazaj, to ni bila prava odločitev,” je dejal McCraw. “To je bila napačna odločitev.”

McGraw, čigar glas se večkrat zlomil: “Tukaj smo, da poročamo o dejstvih, ne pa da zagovarjamo, kaj je bilo storjeno.”

Nekateri od večinoma 9. in 10. letnih učencev, ki so bili ujeti s strelcem, so pokol preživeli. Vključno z vsaj dvema, ki sta poklicala 911, je dejal McCraw. 

Kaj se je dogajalo?

Vsaj osem klicev iz učilnic na številko 911 je bilo ob 12.03 in pol ure po tem, ko je Ramos prvič vstopil v šolo. Klici so bili še ob 12.50, ko so  agenti mejne policije in policija vdrli v šolo in ustrelili Ramosa.

Ni jasno, ali so se policisti na kraju dogodka zavedali teh klicev, medtem ko so čakali, je dejal McCraw.

Deklica, ki je McCraw ni imenoval, je poklicala ob 12.16. Policiji je povedala, da je osem do devet učencev še vedno živih. Med klicem ob 12.21 so se slišali trije streli. Deklica, ki je opravila prvi klic ob 12.43 in še štiri minute pozneje, je operaterja prosila: “pošlji policijo, zdaj”.

Po mnenju McCrawa so policisti prišli v treh minutah po zadnjem klicu. Takrat je taktična ekipa s ključem hišnika odprla zaklenjena vrata učilnice.

Kmalu po tem, ko je Ramos vstopil v šolo ob 11.33 je na Ramosa streljalo več policistov. Ramos je streljal nazaj in dva policista ranil. Do 12.03, ko je bil sprejet prvi klic 911 iz učilnice, je bilo na hodniku 19 policistov, je povedal McCraw.

Videoposnetki, ki so se pojavili v četrtek, prikazujejo zaskrbljene starše pred šolo. Med napadom pa pozivajo policijo, naj vdre v stavbo. Nekatere  starše je policija morala zadržati.

Standardni protokoli kazenskega pregona zahtevajo, da se policija z aktivnim šolskim strelcem sooči nemudoma. Ne čaka na pomoč, je v petek priznal McCraw.

Medicinski strokovnjaki pa poudarjajo tudi pomen evakuacije kritično ranjenih bolnikov s strelnimi sredstvi v travmatološki center v 60 minutah. Zdravniki nujne pomoči to imenujejo “zlata ura” , da bi lahko rešili življenja.

Policija je sporočila, da je Ramos, preden se je čez ograjo povzpel na šolsko dvorišče streljal na dve osebi, ki sta stali zunaj. Vrata, ki so Ramosu omogočila dostop do stavbe, pa je odprta pustil nek učitelj. Kar pravtako krši varnostno politiko šolskega okrožja, je dejal McCraw.

Preiskovalci motiv za napad še iščejo. Ramos, ki je opustil srednjo šolo, ni imel kazenske kartoteke in ni imel zgodovine duševne bolezni.

Vir: Reuters

Foto: Reuters