Temna stran in prevare živilske industrije: Med

ByAna Koren

12. marca, 2023
art blur color delicious

Temna stran in prevare živilske industrije: Med

Obstaja tudi temna stran živilske industrije, tokrat bomo govorili o medu. Kot potrošniki želimo verjeti in vedeti, da je hrana, ki jo kupujemo in zaužijemo, to, za kar se predstavlja. Živilska industrija je žal polna zavajanj in prevar, ki lahko ogrozijo tako naše denarnice in zdravje.

Da bi zagotovili, da resnično dobimo tisto, kar plačamo, se pri nakupu zanašamo na označevanje in embalažo. Žal obstajajo situacije, ko proizvajalci za pridobivanje naše pozornosti uporabljajo marketinški jezik ali določene izraze. Izrazi dejansko pritegnejo našo pozornost in o določenem izdelku ustvarijo določeno asociacijo, vendar ne posredujejo celotne niti resnične slike o tem, kaj kupujemo.

Obstajajo tudi situacije, ko uradni nadzor ni uspel in izdelek sploh ne ustreza tistemu, kar piše na njem, kar je lahko huda goljufija. Še posebej smo občutljivi na goljufije v gostinskih lokalih, kjer nam deklaracije o sestavinah hrane in pijače, ki jo naročamo, niso takoj vidne.

V restavracijah lahko tako uporabljajo cenejše sestavine namesto pričakovanih in se poslužujejo trikov. Slednje sta predvsem prekomerna uporaba začimb in dodajanje aditivov za izboljšanje okusa, da prikrijejo pomanjkljivosti kakovosti.

Med

Med je priljubljeno naravno sladilo, ki ga ljudje uporabljajo že tisočletja. Poleg odličnega okusa ima med številne potencialne koristi za zdravje, kot so antibakterijske in protivnetne lastnosti. Vendar pa je lahko med, tako kot drugi naravni izdelki, predmet goljufij, napačnega predstavljanja in ponarejanja. 

Naravni med je sestavljen izključno iz surovega medu in ne vsebuje nobenih dodatkov, vključno z vodo. Ponarejeni med vsebuje naravni med, a tudi druge dodatke, medtem ko je umetni med sestavljen iz sladkorja ali koruznega sirupa, dodatkov in barvil. 

Čebelarji se že dolgo borijo proti prodaji ponarejenega medu. Nekaterim je celo uspelo razkrinkati goljufe in jih prijaviti inšpektoratu. Da bi se izognili ponarejenim izdelkom iz medu, je pomembno, da poiščete med, ki je označen kot 100 odstotno čist ali surov.

Kakšna je razlika?

Surovi med ni predelan ali segret, kar lahko uniči nekatere njegove naravne encime in hranila. Prav tako je pomembno, da kupujete med od uglednih proizvajalcev, kot so lokalni čebelarji ali zaupanja vredne blagovne znamke, ki uporabljajo ukrepe za nadzor kakovosti, da zagotovijo, da so njihovi izdelki čisti in brez škodljivih onesnaževalcev.

Da bi prepoznali lažni med, ga lahko testirate na več načinov. Eden od načinov prepoznavanja ponarejenega medu je ta, da se pri segrevanju speni.

Prav tako lahko zmešate nekaj medu z jajčnim rumenjakom in če je vaš med čist, ko stepete jajčni rumenjak, se bo rumenjak strdil. Videti bo, kot da je bilo kuhano, kar pomeni, da med ni bil razredčen z nekaterimi drugimi dodatki, kot sta sladkor ali koruzni sirup.

Če v kozarec vode dodate žlico medu, bo pravi med koaguliral in potonil na dno, lažni pa se bo začel topiti. Ko rezino kruha namažete s čistim medom, se ta v nekaj minutah strdi, umetni med pa kruh navlaži, saj vsebuje vodo.

Nenazadnje se je najbolje izogibati medu, ki se prodaja v plastičnih posodah, saj obstaja večja verjetnost, da bo ponarejen ali okužen. Če upoštevate te previdnostne ukrepe, lahko uživate v številnih možnih koristih čistega, visokokakovostnega medu, hkrati pa se izogibate ponarejenim ali škodljivim izdelkom.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ribe: Temna stran živilske industrije in prevare, ki se jim je treba izogniti

Obstaja tudi temna stran živilske industrije, tokrat bomo govorili o ribah. Kot potrošniki želimo verjeti in vedeti, da je hrana, ki jo kupujemo in zaužijemo, to, za kar se predstavlja. Živilska industrija pa je žal polna zavajanj in prevar, ki lahko ogrozijo tako naše denarnice in zdravje... več tukaj.