Temu in Shein zaradi spletne varnosti pod drobnogledom EU

ByAna Koren

29. junija, 2024 , , ,
Spletni nakup [Foto: Freepik]

Temu in Shein zaradi spletne varnosti pod drobnogledom EU

Evropska komisija je od spletnih prodajnih mest Temu in Shein zahtevala, da predložita informacije o ukrepih, ki jih sprejemata za uskladitev z zakonodajo o spletni varnosti in digitalnih storitvah (DSA). Temu in Shein sta bila v okviru DSA maja oziroma aprila označena kot zelo veliki spletni platformi. Posledično sta zato pod nadzorom Komisije, kar pomeni, da morata upoštevati stroga pravila ali pa tvegata visoke globe.

Komisija zahteva informacije o mehanizmih, prek katerih lahko uporabniki označujejo nezakonite izdelke, o spletnih vmesnikih, ki ne smejo manipulirati z uporabniki, zaščiti mladoletnikov, preglednosti sistemov priporočil, sledljivosti prodajalcev in skladnosti pri načrtovanju. Temu in Shein morata na zahtevo odgovoriti do 12. julija.

Tiskovni predstavnik Sheina je za Euractiv potrdil, da je podjetje prejelo zahtevo za informacije in da bodo sodelovali z izvršnim direktorjem, da zagotovijo skladnost. Temu je za Euractiv potrdil, da bodo sodelovali z EU in da so “popolnoma zavezani spoštovanju vseh veljavnih zakonov in predpisov na trgih”, kjer delujejo.

Varno digitalno okolje

Evropska komisija je 31. maja sporočila, da je bil spletni modni trgovec Temu označen kot “zelo velika spletna platforma” (VLOP) v skladu z Zakonom o digitalnih storitvah (DSA). Cilj DSA, ki velja od 17. februarja, je ustvariti varnejše digitalno okolje s pojasnitvijo dodelitve odgovornosti akterjem, ki delujejo na spletu, vključno s tem, kako ravnati z nezakonito vsebino.

Zahteva Komisije temelji na pritožbi, ki jo je maja vložila Evropska potrošniška organizacija (BEUC), krovna skupina 44 neodvisnih potrošniških organizacij, proti Temu zaradi morebitnih kršitev DSA. Po mnenju DSA platforme z več kot 45 milijoni uporabnikov predstavljajo “sistemsko tveganje” za družbo in morajo slediti posebnemu režimu moderiranja vsebin. Po določitvi VLOP imata Temu in Shein štiri mesece časa, da izpolnita strožja pravila DSA, vključno z oceno in zmanjševanjem sistemskih tveganj, kot je širjenje nevarnih in ponarejenih izdelkov.

Temu je kitajsko podjetje za e-trgovino, katerega matična družba je PDD Holdings. Shein ustanovljen na Kitajskem, vendar ima sedež v Singapurju.

Naslednji koraki

Po izteku roka 12. julija bo Komisija ocenila njihove odgovore, da bi ugotovila, ali so potrebni nadaljnji postopki. Komisija lahko naloži globe za predložitev napačnih ali nepopolnih informacij in lahko izda periodične denarne kazni za neupoštevanje zahteve. Obe spletni strani za e-trgovino imata sedež v Dublinu, zaradi česar je Irska vodilni organ, ki ju nadzorujeta irski Coimsiún na Meán, regulator za oddajanje in splet, ter Komisija za konkurenco in varstvo potrošnikov glede drugih regulativnih obveznosti.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Freepik